hero
Tatii si copiii in vremea pandemiei
26-April-2024

Este un principiu binecunoscut în rândul specialiștilor din psihologie care spune așa: Pentru dezvoltarea emoțională sănătoasă a copilului, acesta are nevoie de o relație sigură cu fiecare dintre părinți – cu mama și tatăl său, dar și cu ei amândoi la un loc.

Din acest motiv,  am rugat 4 tați din comunitatea Motherhood, respectiv pe muzicienii Zoli Toth (percuție) și Radu Caragea (bas – OCS), pe actorul – Alex Călin și sportivul – Cristi Neacșu să ne să ne povestească ce fac ei în vremea pandemiei altfel, mai mult sau mai puțin în relație cu copiii lor pentru a îi ajuta să o traverseze cu cât mai multă încredere astfel încât să nu îi afecteze emoțional.

ZOLI TOTH și fiicele sale – Timeea (11 ani) & Patricia (9 ani)

Ca tată, Zoli Toth, promotorul muzicii de percuție neconvențională, caută să le fie cât mai aproape celor două fiice ale sale prin intermediul muzicii, dansului, distracției și comunicării.

  • Studiez cu ele la pian și chitară, le-am ajutat să iubească și să înțeleagă mai mult aceste instrumente. Le-am sugerat chiar că ar putea cânta împreună.
  • Ne uităm la concerte de muzică clasică de la Filarmonica din Berlin. Astfel, au învățat toate instrumentele din orchestra simfonică și grupele de instrumente.
  • Dansăm împreună mai mult, arătându-le că dansul nu e despre perfecțiune, ci despre emoție și bcuurie. Timeei nu doar că i-am explicat că în curând vor veni băieții să îi pună mâna pe fund în timpul dansului, dar și cum să le pună limite ferm și elegant.
  • În fiecare seară povestim despre ce am citit, despre lucrurile frumoase și mai puțin frumoase din această perioadă. După o „cuvântare a la Patricia”, ne-am dat seama cât de mult ne-a apropiat perioada asta pe toți patru și că la un moment dat ne va fi foarte dor de carantină.

RADU CARAGEA și fiul său – Ian (1 an 7 luni)

În această perioadă, ca tată, Radu Caragea – basistul vestitei trupe Omul cu șobolani sau OCS,  jonglează mai mult ca oricând în relație cu fiul său, Ian, cu două provocări esențiale: autonomia și siguranța. Pe vreme de pandemie, Radu, Ian și Smaranda s-au mutat din apartamentul din București în Vălenii de Munte la casă, unde se bucură de o o livadă superbă.

Ne dăm timp „ca băieții” în livadă departe de ochii Smarandei. Asta înseamnă că îl las pe Ian să facă fix ce vrea. E un joc al  nostru al încrederii : eu am încredere că el se poate juca singur în siguranță, el are încredere că îl las în pace, dar și că sunt acolo dacă are nevoie. După 30 minute, e ca un copil nou, cu forțe proaspete.

Ca rutină, avem tura de dimineață. După ce Ian se trezește, ieșim amândoi în curte să verificăm obiectele lăsate pe afară și să vizităm găinile și câinii. Apoi, mergem la poartă să ne uităm peste gard, în curtea vecinului, dacă s-au trezit caii și oaia. E o rutină destul de plată, Ian e proaspăt trezit și e o înviorare bună. În plus, îl ajută să facă acea evaluare de dimineață a treburilor de peste  zi, pe care mulți dintre noi o facem din reflex, de altfel. Verbalizăm tot ce vedem. E incredibil cât de mult își dezvoltă astfel vocabularul.

ALEX CĂLIN și fiica sa – Mara (1 an 9 luni)

Ca tată, Alex Călin – actorul pe care îl știm din filmul Cap și Pajură (Netflix), dar și de pe scenele celor mai renumite teatre din București și nu numai, urmărește ca în relația cu fiica sa, Mara, să o ajute să cunoască altfel mediul înconjurător, să exploreze și experimenteze, să facă mișcare și mai ales să se apropie unul de celălalt.

Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor fiicei lor, Alex și Ana, soția lui, s-au gândit la o mutare temporară. Astfel, din apartamentul lor situat în București s-au mutat în casa părinților lui Alex. Aici se bucură de o curte generoasă, dar și de mult spațiu interior.

  • O car cu roaba în care îi pun două perne – una spătar, una șezut, asta după ce m-am chinuit ore bune să-i construiesc un leagăn din perne. În roabă, mănâncă, vorbește cu bunicii la telefon sau se joacă cu Freya, cățelușa noastră.
  • Semănăm semințe de legume pentru a vedea împreună cum crește „miamiamul”. În fiecare dimineață, cobărâm la ghivece să le udăm și să le pupăm.
  • Curățăm morcovi, facem yoga, dansăm în jurul unui mic glob disco.
  • Seara, citim și chemăm stelele pe tavanul dormitorului (cu lanterna telefonului așezată în spatele unor pagini deja perforate în formă de steluțe).

CRISTI NEACȘU și fiul său , Efrem (8 luni)

Ca tată, Cristi Neacșu, campionul de judo, folosește mișcarea și smotoceala în realție cu fiul său, Efrem, pentru a îl ajuta să traverseze această perioadă cu multă energie și optimism.

Ca tată, Cristi Neacșu caută să fie cât mai activ implicat în viața lui Efrem.

Iau masa cu el, mă joc pe covor, pregătesc garderoba pentru parc.

Mulțumim celor 4 tați care ne-au împărtășit jocurile și activitiățile pe care le desfășoară împreună cu copiii lor. 
Felicitări tuturor taților care, în această perioadă, sunt cu totul și mai aproape de copiii lor, indiferent de vârstele pe care le au.

Camelia Chetu

Medic psiholog gravide si pediatrie

Viziunea Cameliei este aceea de a crea impact pozitiv în viețile celor cu care interacționează.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.