hero
Infertilitate. Sex de procreare
28-April-2024

Copilul începe să prindă viață odată cu preconcepția, respectiv cu dorința voastră de a deveni părinți.

Să faceți sex doar pentru că  ’’acum e momentul’’, iar acesta să nu aibă nicio legătură cu acea senzație vibrantă și plăcută, care se împrăștie dinspre organele genitale înspre inimă făcând-o să danseze ori înspre coapse alunecând în zona ascunsă în spatele genunchilor, e tot la fel de neplăcut și dificil ca și când ai face sex când cineva pocnește din degete. Când situația se repetă, câteva zile la rând, lună după lună, ori de câte ori ceasul ovulației țârâie, plăcerea pentru sex dispare, iar adesea dezacordurile dintre voi pun serios relația la încercare.  

Când vrei tu să faci sex, nu are chef el. Când vrea el, nu vrei tu. Deconectarea se instalează încet și sigur. Totul e minuțios orchestrat și strâns ținut sub control. Țintiți într-atât înspre obiectivul conceperii unui copil că uitați să vă mai simți lângă, cu și înăuntrul celuilalt. E doar ceva ce trebuie să faceți. Nu mai contează dacă și cât de (ne)plăcut e. Nu mai contează distracția. Nu mai contează satisfacția, nu mai contează orgasmul. Până și imaginea copilului, a voastră ca părinți, ca familie se diluează. Dorința se transformă în ambiție, iar ambiția în obsesie.

Desigur, sunt foarte importante hotărârea, organizarea și atenția la detalii în acest proces. Doar că fără afecțiunea și respectul reciproc, fără bucuria de a fi împreună, fără un strop de erotism, fără împrospătarea imaginii copilului/ familiei în mintea voastră, procesul devine extrem de obositor. Câmpul atracției în care se joacă actul conceperii este esențial. Modul în care corpurile voastre se mișcă în actul sexual depinde de ceea ce se întâmplă la interior.  Altfel spus, corpurile voastre se întâlnesc la fel cum lumile voastre interioare se împletesc.

Cu privire la etapa preconcepției, dimensiunea biopsihologică ia în considerare specificul conținutului de natură biochimică încapsulat în sprmatozoid, ovul și mediul matern.

Atât spermatozoidul, cât și ovulul au deja propria lor istorie înainte de a se întâlni. Spermatozoizii cresc în testiculele bărbatului timp de 3 luni, apoi încep o adevărată cursă cu obstacole odată cu ejacularea. Spre deosebire de spermatozoid care aleargă înspre ovul, acesta din urmă e pus în mișcare, de împins în procesul ovulației din ovar în trompa uterină.  Ovulul, cu o istorie mult mai veche (chiar din propria perioadă intrauterină) decât spermatozoidul, schimbă și stabilește subtil cu acesta condiții biologice și chimice în vederea stabilirii fuzionării – dacă, unde și când. Se pregătesc așadar, primele coordonate pentru fertilizare și concepție. Când spermatozoidul se apropie de ovul, acesta se își încetinește mișcarea și se oprește. Iar când se apropie și mai mult și face contact cu straturile exterioare, oul începe să se rotească în direcția opusă. Această mișcare mai e cunoscută și drept ’’dansul concepției’’. În toată această perioadă, emoțiile voastre sunt imprimate în subteranul vostru în spermatozoid și ovul.

Dacă tot urmează să faceți și mai des sex ca înainte, folosiți-vă toată imaginația și curajul pentru a încerca poziții, roluri, dinamici și locuri noi. Propuneți-vă intenționat și organizați-vă pentru punerea în scenă a fanteziilor voastre. Îmbinați astfel, utilul cu plăcutul. Inspirați-vă din modul în care spermatozoidul aleargă dornic către ovul pentru ca ulterior să danseze împreună. Dansați, la propriu!

Știu că știți deja că e important să vă relaxați cât mai mult. În contextul încercărilor repetate de a avea un copil, să vă relaxați nu mai e atât de simplu ca altcândva. De aceea, se impun strategii și mai susținute, modalități personale de relaxare, mai ales corporală – masaj, spa, acupunctură, tapping therapy, yoga, plimbări în aer liber, arta etc.

În cazul în care deja s-a creat o reacție de rigidizare vis-a-vis de a face sex după calendarul ovulației, dați-vă un pic de timp înainte. Opriți-vă, priviți-vă în ochi, amintiți-vă împreună de ce faceți ceea ce faceți, zâmbiți-vă.

Construiți un ritual al vostru, unul care să vă reprezinte, care să aibă sens pentru voi. Puteți pune la îndemână o hăinuță (un body) pe măsura unui nou-născut, un pluș, o jucărie, o carte pentru copii mici, un desen, o fotografie, orice obiect-simbol care să vă pună într-un contact tandru și profund cu dorința de a avea un copil.

În cazul în care trăirile voastre devin extreme ca intensitate și forță, recomandarea este aceea de a înțelege și mai bine ce se întâmplă înăuntrul vostru. Nu e deloc ușor să parcurgeți singuri acest proces, de aceea un psihoterapeut cu expertiză vă poate fi aici de ajutor, însoțindu-vă prin culoarele sale întortocheate.

Camelia Chețu

Dr. Psiholog, Psihoterapeut,

Lector Univ. Asoc. Facultatea de Psihologie

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.