hero
Sindromul bebelușului zgâlțâit
13-September-2024

A avea grija de un bebelus, fie ca esti parinte, bunic(a) sau bona, naste din adancurile tale un compozit intens de trairi afective: bucurie, tandrete, frustrare, temeri, incantare sau neincredere. Sunt cele care declanseaza reactiile noastre comportamentale mai mult sau mai putin controlate si controlabile.

Noptile nedormite, plansul parca interminabil al bebelusului, frustrarea, iritabilitatea si sentimentul de neputinta al adultului de a-l linisti fac, ca uneori, acesta din urma sa-l ia in brate si sa-l zgaltaie cu putere.

La celalalt pol sunt jocurile de tipul de-a avionul, aruncatul copilului in aer, alergatul cu bebe pe umerii nostri, leganatul viguro in brate sau pe picioare sau orice alte jocuri care implica scuturarea copilului. Amintim de aceste jocuri, tocmai pentru ca le intalnim frecvent in relatia dintre copii si barbati mai ales, fie ca sunt tatii, unchii  copiilor sau prietenii parintilor.

In cadrul atelierelor dedicate Ingrijirii Nou-Nascutului si Sugarului MotherHood Center, viitorii parinti exerseaza tehnicile de manevrare a bebelusului, invatand cum sa-l tina in brate, sa se joace si mai ales cum sa nu se joace cu el. Ceea ce ne-a atras in mod deosebit atentia mobilizandu-ne sa initiem aceasta prezentare este faptul ca fara nicio exceptie, la fiecare grup de clienti suntem intrebati de viitorii tatici: Si jocurile de-a avionul cand sunt permise? Incepand cu ce varsta putem sa ne jucam cu copilul aruncandu-l in aer? Statisticile arata ca majoritatea copiilor sunt victime – raniti si decedati – in urma zguduirii lor de catre barbati – tata, unchi, frate mai mare, tata vitreg, iubitul mamei etc.

Shaken Baby Sindrom (SBS) sau Sindromul Zgaltairii Bebelusului reprezinta traumatism cranian indus prin zguduirea, agitarea violenta a copilului. Capul bebelusului este mare si greu, cantarind aproximativ 25% din greutatea intregului sau corp, in timp ce muschii gatului insuficient dezvoltati sunt mult prea slabi pentru a suporta o astfel de disproportie. Creierul este imatur, putand fi usor de ranit prin scuturarea sau zgaltairea copilului. De fapt, atunci cand copilul este supus unei actiuni in care este scuturat puternic, creierul sau fragil se misca inainte si inapoi in interiorul cutiei craniene, care nu este altceva decat o cutie osoasa.

Ceea ce se intampla cu creierul bebelusului in cutia craniana in timpul zguduirii puteti intelege cel mai bine facand urmatorul experiment: spargeti un ou de marginea unui castron ca atunci cand doriti sa pregatiti o omleta. Impactul zguduirii bebelusului este perfect comparabil cu cel al spargerii oului de castron.

In urma acestor loviri ritmice si sistematice, pot aparea hemoragii, hematoame, edeme cerebrale, ce pot duce la leziuni cerebrale severe si permanente, provocand chiar decesul bebelusului. Hemoragia intracerebrala consta intr-un cheag de sange situat adanc, in mijlocul creierului, ceea ce o face dificil de indepartat. Presiunea rezultata provoaca leziuni cerebrale (distrugerea sau degenerarea celulelor nervoase), motiv pentru care se impune interventia chirurgicala.

Primele simptome care apar in urma zguduirii bebelusului pot fi: iritabilitate extrema, varsaturi (datorita presiunii intracraniene), scaderea poftei de mancare, dificultati de respiratie si echilibru, lipsa zambetului, rigiditate posturala, incapacitatea ochilor de a focusa, de a se concentra. Ulterior, ele se pot dispune intr-un tablou simptomatic mult mai bine conturat: dificultati de concentare a atentiei, de memorie si vorbire, intarzieri in dezvoltarea psihomotrica, retard mintal, pierderea auzului, orbirea totala sau partiala (in urma lovirii lobilor frontali de cutia craniana), paralizie cerebrala.

Sindromul zgaltairii bebelusului devine astfel cauza principala pentru majoritatea tulburarilor neurologice la copii.

Potrivit National Center on Shaken Baby Syndrome, in SUA anual aproximativ 1200 de copii cad victime sindromului zguduirii, iar peste 300 de bebelusi mor in urma zgaltairii lor. Misiunea centrului amintit mai sus este aceea de a educa si trainui parintii si specialistii si de a directiona cercetarile in vederea prevenirii zguduirii si abuzului asupra copiilor in Statele Unite ale Americii.

Pentru cei care sunt pentru prima data parinti, plansul inconsolabil al bebelusului din primele luni de viata poate fi o experienta stresanta si frustranta. Descifrarea plansului celui mic ii poate ajuta sa depaseasca aceasta stare.

Plansul este prima etapa a comunicarii nou-nascutului cu ceilalti si este specifica stadiului dependentei complete de acestia pentru satisfacerea propriilor sale nevoi. El are un rol important in dezvoltarea relatiei de atasament cu ceilalti, bebelusul atasandu-se de cel care ii raspunde la plans. R. Philip Sanford Zeskind, Carolina Medical Center apreciaza ca asocierea sunetelor plansului cu caracteristicile adultului determina felul in care parintele raspunde: Plansul copilului este asemenea unei sirene biologice, un semnal care alerteaza si motiveaza parintele sa satisfaca nevoile copilului. Cercetarile arata ca intradevar, plansul excesiv al bebelusului ii determina pe parintii obositi si frustrati sa-l scuture. Nimic nu te poate face sa te simti  un parinte mai incompetent cum te face faptul de a tine in brate un copil care plange si pe care nu il poti consola.

Ce puteti face cand bebe plange:

  • Distrageti-i atentia: aratati-i o jucarie colorata sau/ si zgomotoasa, fredonati un cantec etc.
  • Faceti baie bebelusului: apa calda il linisteste pe copil (atentie daca va decideti sa faceti baie unui copil care palnge, nu faceti acest lucru singuri. Sa stapaniti un copil agitat, care plange si care este plin de sapun nu este un lucru usor.)
  • Scoateti copilul la plimbare
  • Cunoasteti-va copilul: In decursul a catorva zile de la nastere, copilul va dezvolta diverse tipuri de plans: „Sunt obosit”, „Da-mi de mancare”, „Schimba-mi scutecul”, „stau inconfortabil”, „M-am plictisit sa stau aici”. Odata ce veti invata sa recunoasteti aceste tipuri de plans, veti putea raspunde in consecinta si va veti putea mentine copilul fericit.
  • Opriti-va pe rand din aceasta datorie: aternati schimburi de cate 20-30 minute cu sotia, evitand sa va epuizati amandoi trecand deopotriva prin suferinta a ceea ce Martin Greenberg numeste „tirania plansului”.

MotherHood Center se aliniaza astfel, initiativei de prevenire SBS desfasurate de National Center on Shaken Baby Syndrome, conturand mult mai pronuntat in cadrul atelierelor pentru parinti tehnicile de manevrare practica a bebelusului sau altfel spus cum sa-l tinem pe bebe in brate, cum sa ne jucam si cum sa nu ne jucam cu el, informandu-i despre posibilele pericole care il pandesc pe cei mic din cauza neglijentei sau a stresului prin care trec adultii in etapele cresterii unui nou-nascut.

Camelia Chetu

Medic psiholog gravide si pediatrie

Viziunea Cameliei este aceea de a crea impact pozitiv în viețile celor cu care interacționează.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.