hero
Deschide-ti mintea, inima si corpul pentru nastere
07-October-2024

Pandemia Coronavirus aduce mai mult ca oricând provocări gravidelor care se pregătesc pentru naștere.

Indiferent că este vorba despre o maternitate privată sau din sistemul public, de o naștere vaginală sau prin cezariană, iată cele mai importante aspecte pe care e bine să le ai în vedere:

1. Dat fiind faptul că este interzisă prezența aparținătorilor (partener, prieteni, părinți etc.) în interiorul maternității pe tot parcursul perioadei necesare nașterii și lăuziei imediate (în medie 3 zile), este esențial să îți cunoști și activezi foarte bine întreg portofoliul de resurse personale. Ce (îți imaginezi că) admiră/ apreciază cei din jurul tău – familie, prieteni, colegi, la tine? – este doar una din întrebările specifice care facilitează identificarea reurselor tale. Apreciază simțul tău organizatoric, abilitățile de comunicare, creativitatea, determinarea și/ sau perspicacitatea de care dai dovadă? Sau poate apreciază altceva la tine. Fiecare ființă umană dispune atât de părți-resursă, cât și de părți vulnerabile. Cunoaște-ți-le și învață cum să la valorifici în experiența nașterii.

Când intri în maternitate, intră cu resursele în față pentru că vei avea din plin nevoie de ele!

2. Pregătește-te pentru naștere! Bine! Dacă nu ai cu adevărat o indicație medicală pentru nașterea prin cezariană, pregătește-te pentru toate tipurile de naștere. De la nașterea vaginală „raw-vegan” (fără niciun fel de medicalizare), la nașterea vaginală medicalizată, la cezariană cu sau fără contracții. Nașterea este o ecuație cu cel puțin o necunoscută. Travaliul poate evolua bine de-a lungul primelor stadii, pentru ca în cele din urmă să ajungă la un platou, unde se poate impune nașterea prin cezariană de urgență pentru că fătul să se nască sănătos. La fel de bine te poți familiariza cu ideea de a naște prin cezariană, de a discuta și a opta în prealabil cu medicul pentru acest tip de naștere, constatând că atunci când ai ajuns la naștere, dilatația este deja 7-8 cm și nu se impune nașterea prin cezariană.

3. Nașterea este în primul rând despre deschidere. Corpul femeii se deschide într-un fel (dilatare) sau altul (cu bisturiul) pentru ca fătul să fie expulzat. Pentru ca în urma nașterii să rămână un bebeluș viu și sănătos, precum și o mamă sănătoasă fizic și psihic, gata să se disponibilizeze față de nevoile nou-născutului, deschide-te. Deschide-ți mintea, deschid-ți inima și deschide-ți corpul.

4. Deschide-ți mintea informându-te cu responsabilitate și maturitate deopotrivă despre nașterea vaginală și nașterea prin cezariană, chiar dacă ai vrea să naști într-un mod sau altul.

5. Deschide-ți inima față de tine, acceptându-te indiferent de cum vei reuși să dai naștere copilului tău. Deschide-ți inima față de copil, acceptându-l indiferent de cum se va naște, căci, da!, în ciuda faptului că este atât de mic, el participă activ la acest proces și are un rol extrem de important.

6. Deschide-ți corpul pregătindu-l pentru a face față provocărilor impuse de naștere. Antrenează-l cu perseverență. Caută cele mai actualizate și potrivite programe de gimnastică prenatală. Clasele de gimnastică prenatală pot fi accesate începând cu cel de-al doilea trimestru de sarcină, fiind perfect adaptate sarcinii și corpului tău. În contextul pandemiei Coronavirus, poți opta pentru clase individuale de gimnastică prenatală, simțindu-te în siguranță din toate punctele de vedere. Programul de gimnastică prenatală din cadrul Motherhood Center este coordonat de specialist în kinteoterapie cu formare în Lamaze, ceea ce permite familiarizarea cu toate resursele corpului: respirație, forță, rezistență și mai ales, deschidere (flexibilitate).

Naște pregătită, nu oricum!

Camelia Chetu

Medic psiholog gravide si pediatrie

Drd. Psih. Camelia Chețu este coordonatorul centrului Motherhood Center, psihoterapeut autonom specializat în Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei (Psihoterapie Experiențial Unificatoare) și Theraplay U.S.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.