Camelia Chetu
Dr. Psiholog, Psihoterapeut/ Lector Univ. Asoc. Facultatea de Psihologie, Univ. București/ Reviewer pentru Journal of Reproductive and Infant Psychology
Stimularea senzorială a bebelușilor este un proces fundamental pentru a crește un copil sănătos și bine dezvoltat psihomotric. Bebelușii învață prin simțurile lor. Angajarea simțurilor în activități perfect configurate particularităților de vârstă constituite procesul de stimulare senzorială.
Dincolo de calitatea stimulului (obiectul pe care îl privește sau îl atinge, cuvintele pe care le aude, muzica pe care o ascultă etc.), și mai important este modul în care acesta este pus în valoare de tine, părintele lui. Numai în primul an, bebelușul trece prin 4 substadii de dezvoltare, de la acte reflexe, la reacții circulare primare, la cele secundare și apoi la coordonarea schemelor secundare. De la o etapă la alta, trece de la interacțiunile de tip reflex la unele repetitive și deliberate, în care urmărește ceva. Dincolo de particularitățile înnăscute ale creierului său, ai un rol fundamental în procesul susținerii dezvoltării lui prin jocurile și activitățile senzoriale și motrice în care îl angajezi, prin experiențele pe care le trăiește zi de zi alături și împreună cu tine.
Puține lucruri sunt la fel de semnificative și pline de emoție ca a face parte cu spirit jucăuș din copilăria copilului tău. Poate că ai observat deja, cum bebelușul tău este prezent la tot ce se întâmplă în jurul lui, la chipuri și zâmbete, la jucării, sunete și atingeri. Atât de mic și totuși, atât de prezent.
Stimularea senzoriala a bebelușilor poate avea o inadecvată de tipul suprastimulării sau substimulării au un impact păgubos semnificativ asupra dezvoltării bebelușului tău, a relației lui cu tine și cu ceilalți.
1. Caracteristicile stadiului de dezvoltare senzoriomotrică (0-1 an)
2. Jocurile și activitățile de stimulare perfect adaptate particularităților de vârstă 0-1 an
3. Provocările întâmpinate de părinți în joaca cu copilul mic
4. Modalitățile de a face față dificultăților apărute în joaca cu copilul mic.
Dr. Psiholog, Psihoterapeut/ Lector Univ. Asoc. Facultatea de Psihologie, Univ. București/ Reviewer pentru Journal of Reproductive and Infant Psychology
Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.