hero
Stimularea senzorială a bebelușilor
GRAVIDE, VIITORI PARINTI
Stimularea senzorială a bebelușilor

Stimularea senzoriala a bebelușilor - cheia pentru dezvoltarea psihomotrică sănatoasă a copiilor!

 

 

Stimularea senzorială a bebelușilor este un proces fundamental pentru a crește un copil sănătos și bine dezvoltat psihomotric. Bebelușii învață prin simțurile lor. Angajarea simțurilor în activități perfect configurate particularităților de vârstă constituite procesul de stimulare senzorială.

 

Dincolo de calitatea stimulului (obiectul pe care îl privește sau îl atinge, cuvintele pe care le aude, muzica pe care o ascultă etc.), și mai important este modul în care acesta este pus în valoare de tine, părintele lui. Numai în primul an, bebelușul trece prin 4 substadii de dezvoltare, de la acte reflexe, la reacții circulare primare, la cele secundare și apoi la coordonarea schemelor secundare.  De la o etapă la alta, trece de la interacțiunile de tip reflex la unele repetitive și deliberate, în care urmărește ceva. Dincolo de particularitățile înnăscute ale creierului său, ai un rol fundamental în procesul susținerii dezvoltării lui prin jocurile și activitățile senzoriale și motrice în care îl angajezi, prin experiențele pe care le trăiește zi de zi alături și împreună cu tine.

Puține lucruri sunt la fel de semnificative și pline de emoție ca a face parte cu spirit jucăuș din copilăria copilului tău. Poate că ai observat deja, cum bebelușul tău este prezent la tot ce se întâmplă în jurul lui, la chipuri și zâmbete, la jucării, sunete și atingeri. Atât de mic și totuși, atât de prezent.

 

Stimularea senzoriala a bebelușilor poate avea o inadecvată de tipul suprastimulării sau substimulării au un impact păgubos semnificativ asupra dezvoltării bebelușului tău, a relației lui cu tine și cu ceilalți.

 

În Atelierul de stimulare senzorială a bebelușilor vei descoperi:

 

1. Caracteristicile stadiului de dezvoltare senzoriomotrică (0-1 an)

2. Jocurile și activitățile de stimulare perfect adaptate particularităților de vârstă 0-1 an

3. Provocările întâmpinate de părinți în joaca cu copilul mic

4. Modalitățile de a face față dificultăților apărute în joaca cu copilul mic.

 

stimulare senzoriala

 

 

10 Motive pentru care este important să îți ajuți copilul să se dezvolte prin jocuri de stimulare senzorială:
  1. Stimularea senzorială este cel mai eficient mod prin care bebelușul face achizițiile psihomotrice. Timpul exclusiv, nu este o variabilă suficientă pentru realizarea acestora.
  2. Cei mai mulți părinți se descurcă foarte bine încă de la început cu îngrijirea copilului –  cu a îl hrăni, îmbrăca/ dezbrăca, îmbăia, schimba de scutece, adormi sau administra medicamentele recomandate de medicul pediatru. Și totuși, cei mai multi parinti nu îl stimulează corespunzător. Nu știu cum să se joace cu un bebeluș sau nu cunosc impactul experiențelor timpurii asupra dezvoltării.
  3. Prin stimulare senzorială, toate simțurile bebelușului sunt atent, rând pe rând activate și îmbogățite.
  4. Stimularea senzorială modelează dezvoltarea și maturizarea creierului bebelușului cu atât mai mult cu cât la această sinapsele neuronale proliferează masiv și efervescent, fiind influențate deopotrivă de ereditate și jocurile senzoriale în care este implicat.
  5. Stimularea esnzorială facilitează adaptarea corespunzatoare a copilului la lumea extrauterină în care s-a născut, bogată permanent în informații noi.
  6. Jocurile de stimulare senzorială îl fac să simtă din plin iubirea ta, pentru că aceste jocuri sunt pline de muzică, poezie, atingere, dans, mesaje care vin din adâncul inimii tale.
  7. Jocurile senzoriale corect ghidate si desfășurate ca tempo și ritm contribuie la reglarea emoțională a bebelușului, ceea ce îl va ajuta să devină un copil echilibrat și sigur pe el.
  8. Jocurile de stimulare senzorială îi umplu inima cu fericire și energie.
  9. Jocurile de stimulare senzorială îl ajută să fie din ce în ce mai puternic și sigur pe corpul său.
  10. Jocurile de stimulare senzorială vă contectează strâns și atentic unul de celălalt.

 

 



Traineri

Camelia Chetu

Dr. Psiholog, Psihoterapeut/ Lector Univ. Asoc. Facultatea de Psihologie, Univ. București/ Reviewer pentru Journal of Reproductive and Infant Psychology

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.