hero
In viata, este bine sa stii cand sa te desparti
23-April-2024

Un an se închide, altul se deschide. Ne despărțim de ani rând pe rând, an după an. Scurgerea timpului nu o putem opri nicicum, oricât ne-am strădui, dar asta nu înseamnă că nu putem face nimic în privința lui. Ba, dimpotrivă.

Timpul stă în mâinile noastre mai mult decât credem. Și stă așa doar atunci când ALEGEM, chiar dacă ne ustură pe interior, ce este CU ADEVĂRAT mai folositor, mai bun și mai înțelept pentru noi. Atunci când ne ștergem lentilele mânjite de traumele din trecut ca să putem vedea mai clar în jurul și înăuntrul nostru. Atunci când ne „dezrobim” de oamenii din viața noastră lângă care ne este teamă să fim așa cum suntem noi de-adevăratelea. De cei lângă care trăiești cu simțurile în alertă, urmărindu-le stările și privirile, anticipându-le mișcările, preîntâmpinându-le reacțiile, astfel încât să nu se dezlănțuie prăpădul. De cei cu care nu poți vorbi mai mult, mai adânc, mai onest. De cei care nu au nimic bun de spus despre mine, despre tine, despre ceilalți. De cei care critică la foc automat. De cei care nu sunt conștienți de ei și de tine. De cei care te rănesc fără pic de compasiune și înțelegere pe tine sau pe copiii tăi.  De cei care nu mai au răbdare și nici curiozitate să te asculte. De cei care nu pot trăi fără să te dădăcească ori să îți impună propriile perspective, deși ești adult în toată firea. De cei care te invidiază și te bârfesc. De cei care nu își dau silința pentru bunul mers al relației De cei care au nevoie să le câștigi continuu respectul prin titluri academice, realizări profesionale, încasări financiare, proprietăți imobiliare, vestimentație ori celebritate. De cei care nu pornesc de la premisa că fiecare ființă umană, indiferent de bani, studii, înălțime, greutate, profesie, vârstă este demnă de respect. De cei lângă care ești  confuz ori pierduț. De cei lângă care nu mai ești tu!

Are Dora (Andreea Gramoșteanu) o replică magnifică în filmul Complet Necunoscuți: „În viață, e bine să știi când să te desparți.” Și aș continua cu…indiferent dacă sunt parteneri de cuplu, membri ai familiei, prieteni sau colegi.

Uită-te la tine cum ești când ești cu oamenii din viața ta și vezi dacă a venit momentul să întrerupi o relație cu careva dintre ei pentru a merge mai drept în viață, făcându-ți timpul aliat. La fel cum ai apăsa orice întrerupător din casă pentru a stinge lumina într-o încăpere din care ieși. Chiar dacă o să usture un pic sau mai mult, chiar dacă o să rămâi singur o vreme, chiar dacă o să rămâi singurul părinte, chiar dacă o să treci relația asta la alte relații eșuate. E în regulă.

Pe final de an vreau să te las cu o întrebare în minte al cărui răspuns să îți aducă claritate în Noul An:

(?) Ce trebuie să se întâmple într-o relație (cu soțul, soția, alți membri din familie, prieteni, colegi, serviciu etc.) ca să poți spune: Gata! Până aici! Vreau  să ies din relația asta! ?.

Fiecare are întrerupătoarele lui pentru relație. Să ți le cunoști te ajută să știi cât de mult și de aproape să rămâi lângă cineva într-o relație, astfel încât să îți fie cu adevărat bine. Acum pe bune, ale tale care sunt?

Camelia Chetu

Medic psiholog gravide si pediatrie

Drd. Psih. Camelia Chețu este coordonatorul centrului Motherhood Center, psihoterapeut autonom specializat în Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei (Psihoterapie Experiențial Unificatoare) și Theraplay U.S.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.