hero
Curs PRACTIC și APLICATIV de puericultura
16-June-2024

Sunt 16 ani de când ținem cursuri de puericultură la Motherhood Center. În tot acest timp mii și mii de viitori părinți au participat la ele. 98% dintre ei au participat în cuplu, iar restul – din diferite motive, individual. O parte dintre ei au participat chiar de două ori, la câțiva ani distanță și înainte de nașterea celui de-al doilea copil. Cei mai și cei mai mulți au recomandat sau au dăruit cursul de puericultură by Motherhood Center apropiaților lor – frați, surori, părinți, prieteni, colegi. Și-au dorit așadar, ca oamenii importanți din viața lor să fie și să se simtă cât mai pregătiți în a avea grijă de bebelușul lor așa cum au fost și s-au simțit ei.

     Desigur că au fost, sunt și vor mai fi voci care vor spune pe un ton descurajator: Curs în care să înveți să ai grijă de bebelușul tău?! Ce prostie! Totul vine de la sine! Părinții noștri sau părinții părinților noștri au făcut vreun curs de puericultură? Niciun curs nu te poate învăța și pregăti pentru ce înseamnă în realitate îngrijirea unui bebeluș.

      Așa este: îngrijirea unui bebeluș chiar e un proces deosebit de complex și mai ales de diferit pentru fiecare dintre noi. Sunt bebeluși și bebeluși, părinți și părinți. Unii se nasc prematur sau la termen, unii sănătoși sau cu diferite afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, dorm mai mult sau mai puțin, mănâncă mai bine sau nu. Unii viitori părinți lucrează sau nu cu copiii, au relații de cuplu sigure și sănătoase, beneficiază de suport social (familia extinsă, prieteni etc.), au o stabilitate financiară, emoțională, în timp ce pentru alții lucrurile stau complet diferit.

      Așa cum fiecare dintre noi știm din istoria personală, a fi părinte suficient de bun nu este doar despre a schimba copilul de haine/ scutece, a îi face baie, a îl hrăni, culca ori distra.

A fi părinte suficient de bun este despre:

– a fi blând cu o altă ființă umană;

– a intui nevoile altcuiva și a i le satisface, punându-le cel mai adesea înaintea a lor tale, dar fără a uita de ele;

– a fi responsabil pentru siguranța vieții altcuiva și a fi pregătit să intervii în salvarea lui (prim ajutor);

– a avea doze generoase de autocontrol și a gestiona cu înțelepciune momentele de oboseală și implicit, iritabilitate;

– a separa trecutul de prezent: a separa copilul care e în brațele tale de copilul care ai fost cândva, a separa figurile părinților tăi de părintele care ești acum;

– a împărți creșterea copilului tău cu alți adulți  – partenerul de cuplu, celălalt părinte, bunici, socri, specialiști;

– a recunoaște și a avea curaj în a permite emoțiilor tale și ale copilului să se manifeste adecvat.

    E adevărat, nu poți deprinde toate aceste abiltăți și moduri de a fi într-un curs de puericultură de câteva ore. Nici nu promitem, nici nu ne propunem așa ceva pentru că ar fi complet nerealist.

    La Motherhood Center, formatul cursului de puericultură este permanent în schimbare. Felul în care se desfășoară acum este complet diferit nu doar de cum se desfășura în urmă cu 14 ani, ci și în urmă cu un an. Îl adaptăm constant nevoilor proaspeților părinți și particularităților specifice care apar de la un an la altul în îngrijirea bebelușului. În timp, durata cursului de puericultură a crescut la 5 ore. Structura cursului s-a modificat, din caracter dominant medical a căpătat echilibru în proporții de informații și practici medicale și psihologice (atașament, activități de stimulare senzorială, suport psihologic).

Cursul de puericultură by Motherhood îi echipează pe viitorii părinți cu:

– indicatori concreți privind diferențierea manifestărilor fiziologice tipice și atipice (problematice, alarmante) ale nou-născutului

– modalități practice  concrete și necesare de răspuns în ambele categorii de situații

– repere specifice identificării nevoilor bebelușului

– modalități practice sănătoase, sigure și concrete în satisfacerea nevoilor psihofiziologice ale bebelușului

– indicatori privind recunoașterea particularităților de vârstă și individuali în dezvoltarea psihofiziologică a bebelușului.

     În ciuda faptului că este un curs desprins din realitatea vieții de familie cu bebeluș, din practica medicală și psihologică a celor doi formatori – Dr. Amelia Dan (medic pediatru) și Dr. Psih. Camelia Chețu (realitatea și practica sunt foarte nuanțate), formula centrului Moherhood de a încheia fiecare sesiune de curs este una încurajatoare și anume, Distracție plăcută! Ca părinți și specialiști știm câtă bucurie poate aduce un copil în casele și viețile noastre/ voastre așa cum vă și dorim!

Următoarea ediție a cursului de puericultură se desfășoară în weekendul 15 & 16 Iunie 2024, în format fizic, la sediul Motherhood Center (Al. Solca nr 8, sector 5):
– partea I: 15 Iunie, orele 09.00 – 11.00
– partea a II-a: 16 Iunie, orele 09.00-12.00
Preț: 220 lei/ cuplu
Grup: maximum 16 persoane
Înscrieri: office@motherhood.ro

Camelia Chetu

Doctor psiholog

Drd. Psih. Camelia Chețu este coordonatorul centrului Motherhood Center, psihoterapeut autonom specializat în Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei (Psihoterapie Experiențial Unificatoare) și Theraplay U.S.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.