hero
Cum sa concepi constient un copil
16-June-2024

La început de an, unii oameni își propun intenții, obiective, planuri, ținte noi. Alții, nu. Și nu e mai bine ca unii ori ca alții. Și nici scopul acestui material nu este de a argumenta pro-uri și contra-uri vis-a-vis de o atitudine sau alta și nici de a mă pierde în generalități. Ceea ce am în minte și vreau să transmit e că printre noi sunt oameni care își propun sau și-au propus deja ca în acest an să devină părinți, într-un fel sau altul. Există desigur, și cei care nu își propun acest lucru și pe parcursul acestui an vor deveni părinți.

A concepe un copil poate fi așadar, un proces mai mult sau mai puțin conștient.

A concepe conștient un copil este un proces ce se desfășoară deopotrivă pe toate planurile: fizic, relațional, psihologic și spiritual. O mobilizare complexă începe să se pună în mișcare și să se calibreze în interior și exterior.

Din punct de vedere fizic, cei care își doresc să devină viitori părinți, încep cu a verifica propria lor stare de sănătate, efectuând diferite seturi de analize medicale, consultații de specialitate și chiar intervenții medicale necesare. Corectează și echilibrează stilul alimentar și nivelul de efort fizic, iar contactul sexual este inițiat mai cu seamă în funcție de calendarul ovulației.

Din punct de vedere relațional, a concepe conștient un copil solicită reflecții oneste și adânci cu privire la relația de cuplu, iar în absența ei cu privire la relațiile cu cei din jur – membri ai familiei și prieteni. Este el/ ea omul lângă care îmi doresc să devin părinte? Îl văd în el pe tatăl copilului meu? Ce mă face să vreau să am un copil cu el/ ea? etc.

Din punct de vedere psihologic, a concepe conștient un copil înseamnă a lua în calcul starea de sănătate psihologică, maturitatea emoțională, reursele psihologice necesare creșterii și îngrijirii unui copil și motivația de a avea un copil. De ce vrei să concepi acum un copil? Pentru că prietenele tale cele mai bune sunt însărcinate? Pentru că ai rămas singura femeie din grupurile din care faci parte, care nu este încă mama? Pentru că  vârsta cronologică devine factor de presiune? Pentru că membrii familiei insistă și te critică pentru faptul că nu ai încă niciun copil? Pentru că atunci când ești aproape de copii, te descoperi plină de caldură, de iubire și grijă?

Când oamenii vor să aibă un copil, vor din cele mai diverse motive, iar motivația lor poate să îi imprime cursul în viață, să îi programeze. Așa sunt de exemplu, copiii-cadou – copiii concepuți și născuți pentru a fi oferiți drept cadou fraților mai mari pentru a avea cu cine să se joace, pentru a nu fi singuri sau bunicilor pentru a avea pentru ce/ cine să mai trăiască.

Concepția unui copil începe înainte ca spermatozoidul să pornească în călătoria spre ovul și să îl fecundeze. Concepția lui începe odată ce începi să te rogi să ai un copil. Odată ce începi să ți-l imaginezi în viața ta, în casa ta, în brațele tale. Concepția lui începe odată cu a îi face loc în mintea și inima ta, așa cum Karen Melton spune:

Când copilul tău este doar un vis, o dorință, o luminiță în ochii tăi, îl concepi. Spiritul bebelușului răspunde chemării visurilor tale și adesea așteaptă energia ta pentru a avea oportunitatea de a intra în corp.

A concepe conștient un copil e ca un mod de a îl invita în viața ta/ voastră, de aceea este nevoie de evaluarea cu intransingeță a fiecăruia dintre cele 4 planuri.

Camelia Chetu

Medic psiholog gravide si pediatrie

Viziunea Cameliei este aceea de a crea impact pozitiv în viețile celor cu care interacționează.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.