hero
Cei mai doriti copii de pe pamant
16-June-2024

A concepe cu un copil prin stimulare ovariană sau fertilizare în vitro nu e visul niciunei femei ori al vreunui bărbat. Ba mai mult, a încerca repetat, îndelungat, pe cale naturală, clasică, în care actul iubirii împachetate în manifestare sexuală are exclusivitate, fără un rezutat, atinge cele mai profunde și sensibile arcuri ale structurii personale: De ce nu pot? Ce am de nu pot? Ce e stricat la mine? Poate nu sunt făcut(ă) să fiu părinte! Cum de alții pot, iar eu nu pot? Izbește puternic în feminitatea oricărei femei și masculinitatea oricărui bărbat.

A îți înfrunta temerile, frânele, convingerile tradiționale conform cărora ”Dumnezeu a lăsat altfel să se facă copiii!”și a opta în cele din urmă, pentru procedurile medicale de stimulare ovariană sau fertilizare în vitro este un act de curaj maxim.

Woman holding a pregnancy test device

Fiecare copil este conceput într-un context unic, când părinții lui se află undeva în procesul devenirii lor umane. Sunt părinți și părinți, copii și copii. Unii copii sunt doriți, alți nedoriți. E o utopie să credem că orice copil e dorit. Sunt copii care se nasc în contexte tulburătoare: (pre)adolescență, violuri, relații adulterine developate în timpul mariajelor etc.

Copiii concepuți prin proceduri medicale de stimulare ovariană și fertilizare in vitro sunt de departe cei mai doriți și așteptați copii de pe Pământ! Și nu există un start mai bun în viață pentru copil decât să fie dorit de părinții săi.  Așa că, viitori părinți care stați în incertitudine legată de dacă…. sau dacă….ori dacă…..,  nu nimic mai prețios pentru copilul vostru decât să se nască dintr-o așa mare dorință cum e a voastră!

Sunt câteva variabile extrem de importante în ecuația conceperii unui copil – rezerva ovariană scade odată cu vârsta, dar de asemenea odată cu vârsta punem la punct siguranța financiară, materială, profesională, a relației de cuplu (condiții absolut necesare satisfacerii nevoilor bebelușului)  dorința personală de a avea un copil, și nu stabilită și impusă de comunitate la nivel micro sau macro. A concepe și a naște primul copil se întâmplă în zilele noastre în jurul vârstei de 30 ani, timp în care viitorii părinți își pregătesc baza pentru venirea copilului. Și timpul, care pentru mulți dintre noi aduce cu sine drept consecință afectarea capacității reproductive, este unul dintre costurile asociate concepției unui copil.

Camelia Chetu

Medic psiholog gravide si pediatrie

Drd. Psih. Camelia Chețu este coordonatorul centrului Motherhood Center, psihoterapeut autonom specializat în Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei (Psihoterapie Experiențial Unificatoare) și Theraplay U.S.

chetu.camelia@gmail.com

CONTACTEAZA-NE

Completeaza acest formular de contact, iar noi vom reveni catre tine in decurs de 24 ore.