Atelier stimulare senzorială Piticoți exploratori 1-5 luni: 9 Aprilie, 11 Aprilie, 16 Aprilie - orele 13.30 - 14.30

 

Puține lucruri sunt la fel de semnificative și pline de emoție ca a face parte cu spirit jucăuș din copilăria copilului tău. Poate că ai observat deja, cum bebelușul tău este prezent la tot ce se întâmplă în jurul lui, la chipuri și zâmbete, la jucării, sunete și atingeri. Atât de mic și totusi, atât de prezent. Asta se întâmplă pentru că deși are doar câteva luni de viață, în cadrul afectiv și stimulator pe care voi, părintii, îl creați, ființa lui beneficiază de un imens potențial de dezvoltare.

Cercetările din domeniul neurologiei (D. Siegel) arată că din peroada intrauterină și până la vârsta de 3 ani, dintre cele două emisfere cerebrale, dominantă este emisfera dreaptă. Este bine cunoscut faptul că emisfera dreaptă a creierului operează cu următoarele instrumente de lucru: Emoție, Atingere, Ritm, Rimă, Formă, Mișcare.

Așadar, pentru a crește un copil sănătos și fericit, interacțiunea cu el din primii ani de viață sunt sub semnătura procesului de stimulare senzorială. Bebelușii învață prin simțurile lor! Nu înseamnă nicidecum că trebuie să îi bombardăm sau copleșim cu stimulare senzorială, ci să se întâmple cât mai simplu, natural și în mod treptat astfel încât să se poată acomoda cu ea.

Deprivarea senzorială, la fel ca stimularea senzoriala inadecvată sau excesivă a bebelușului pot avea un impact major asupra dezvoltării sale, relației lui cu tine, ca părinte, dar și cu ceilalți.

10 Motive pentru care este important să îți ajuți copilul să se dezvolte prin jocuri de stimulare senzorială:

1. Stimularea senzorială este cel mai eficient mod prin care bebelușul face achizițiile psihomotrice. Timpul exclusiv, nu este o variabilă suficientă pentru realizarea acestora.
2. Cei mai mulți părinți se descurcă foarte bine încă de la început cu îngrijirea copilului -  cu a îl hrăni, îmbrăca/ dezbrăca, îmbăia, schimba de scutece, adormi sau administra medicamentele recomandate de medicul pediatru. Și totuși, cei mai multi parinti nu îl stimulează corespunzător. Nu știu cum să se joace cu un bebeluș sau nu cunosc impactul experiențelor timpurii asupra dezvoltării.
3. Prin stimulare senzorială, toate simțurile bebelușului sunt atent, rând pe rând activate, dezvoltate și celebrate.
4. Stimularea senzorială modelează dezvoltarea și maturizarea creierului bebelușului cu atât mai mult cu cât la această sinapsele neuronale proliferează masiv și efervescent, fiind influențate deopotrivă de ereditate și jocurile senzoriale în care este implicat.
5. Stimularea esnzorială facilitează adaptarea corespunzatoare a copilului la lumea extrauterină în care s-a născut, bogată permanent în informații noi.
6. Jocurile de stimulare senzorială îl fac să simtă din plin iubirea ta, pentru că aceste jocuri sunt pline de muzică, poezie, atingere, dans, mesaje care vin din adâncul inimii tale.
7. Jocurile senzoriale corect ghidate si desfășurate ca tempo și ritm contribuie la reglarea emoțională a bebelușului, ceea ce îl va ajuta să devină un copil echilibrat și sigur pe el.
8. Jocurile de stimulare senzorială îi umplu inima cu fericire și energie.
9. Jocurile de stimulare senzorială îl ajută să fie din ce în ce mai puternic și sigur pe corpul său.
10. Jocurile de stimulare senzorială vă contectează strâns și atentic unul de celălalt.

În cadrul atelierului se stimulare senzorială Piticoți exploratori vei învăța:
- cum să te joci cu bebelușul pentru a îi stimula eficient simțurile,
- cum poți inventa din obiecte uzuale și comune jucarii fantastice,
- cum îl poți ajuta să își atinga potențialul maxim de dezvoltare.
STRUCTURA: Pentru a răspunde cât mai adecvat particularitățile de dezvoltare individuale și specifice vârstei, atelierul de stimulare senzorială este structurat în 2 module.

Modul I – STIMULARE SENZORIALĂ BEBELUȘI 1-5 LUNI*


*Constă în 3 sesiuni/ întâlniri (durată sesiune – 1 oră)

Sesiune 1
Principiile stimulării senzoriale specifice bebelușului (1-5 luni)
Duet muzical: Ritm, rimă, cântec și jocuri de mișcare (Stimulare auditivă - nonverbală/ Stimulare tactilă)
Sesiune 2
Atingeri îndrăznețe: texturi, senzații și emoții (Stimulare tactilă)
Imagini de neuitat: chipuri, forme, culori, expresii (Stimulare vizuală)
Mirosuri și arome: stimulare olfactivă
Sesiune 3
Activități triunghiulare - pentru întreaga familie (mamai/ tati si bebe)
Mai bun, mai încrezator: Provocarea și dezvoltarea bebelușului

Modul II – STIMULARE SENZORIALĂ BEBELUȘI 6-12 LUNI*


*Constă în 2 sesiuni/ întâlniri (durată sesiune – 1 oră)

Sesiune 1:
Câștigarea autonomiei: emoții contradictorii (Anxietatea de separare/ Anxietate față de străini)
Jocuri de dezvoltare psihomotrică specifice vârstei 6-12 luni
Aplicații practice: Gestionarea momentelor intense ale separării.
Sesiune 2:
De vorbă cu bebe prin sunete, semne și gesturi (Dezvoltarea limbajului - mecanisme explicative)
Aplicații practice: Jocuri și Limbaj

DETALII ORGANIZATORICE:
1. Piticoții Exploratori se vor întruni de două-trei ori pe săptămână (în funcție de vârstă), la sediul Motherhood - Al. Solca nr. 8.
2. Poți fi Piticot Explorator dacă ești de cel puțin o lună pe pământurile noastre și vii însoțit de un uriaș explorator (mama/tata/ buni etc.). În timpul atelierului, poți mânca și dormi oricând simți nevoia, iar de joacă ne ocupăm noi.
3. Ce să aducă Uriașul pentru tine? Scutec bumbac/ aleză, pampers, jucăria ta preferată și desigur, orice altceva crede că ți-ar fi necesar.
4. Înscrierile se fac pe email office@motherhood.ro sau telefon 0721 608 096.
5. La Atelierul de Stimulare Senzorială a Bebelușului pot participa: viitori părinti, părinți cu bebeluși (1 luna - 1 an), bone, bunici. Formatul atelierului este unul cald, interactiv și practic, bazându-se pe principiile Learning by Doing.

PREȚ:
200 LEI/ atelier stimulare senzorială pentru bebeluși 1-6 luni
150 lei/ atelier stimulare senzorială pentru bebeluși 7-12 luni

Winter Senso Baby: 100 lei

Instructor:Dr. Psih. Camelia Chețu

dr. Psihoterapeut autonom