Una dintre nevoile copilului tău, din primele zile de viață și mult până departe, este aceea de a avea GRIJĂ de el. Să îl hrănești, să îi faci baie, să îl îmbraci, să îl ferești de accidente, să îi îngrijești rănile, să îi ștergi lacrimile.

Întră în responsabilitatea ta crearea unui ambient sigur pentru copil și acordarea măsurilor de prim ajutor în caz de accident în casă, pe stradă, la locul de joacă. Ori, poate crezi că va învăța lecțiile de viață altfel decât prin experiență? Că poate învăța mersul fără să se împiedice și fără să cadă? Că poate explora ce este în jurul său fără să se lovească, să facă un cucui, să își prindă degetele în sertar sau vreo ușă ori să se înece cu mâncare?! Uneori, ceea ce i se poate întâmpla poate fi mult mai grav decât situațiile tocmai menționate, astfel încât viața lui să fie pe muchie de cuțit.

Pe măsură ce crește, nevoia copilului este de a deveni cât mai autonom, iar tu, ca parinte, e bine să i-o încurajezi și susții. Toți părinții încearcă, într-un fel sau altul, să își ferească copiii de accidente: unii le îngrădesc libertatea de explorare (Nu pune mâna! Pleacă de acolo! Stai aici și să nu te miști locului!), alții sunt lângă ei secundă de secundă transmițandu-le subliminal mesaje ca: Nu te poți descurca singur! Fără mine, nu poți fi în siguranță!

"În lucrul cu clienții în cabinetul meu de psihoterapie întâlnesc frecvent și constant o mulțime de părinți care din teama de a nu i se întâmpla ceva rău copilului, își complică exagerat existența și mai rău, handicapându-l totodată pe copil cu dependența și neîncrederea în el însuși. Sunt părinți care pasează mâncarea copilului sub forma unui piure subțire până la vârsta de 2 ani, de teamă ca acesta să nu se înece. Sunt părinți care dorm în pat cu copiii cu vârste de peste 2 ani, nu pentru că așa își doresc, ci din teama că dacă i-ar culca singuri în paturile lor în camerele lor, s-ar da jos din pat, ar pleca la plimbare prin casa și s-ar împiedica. Din teama de a nu se răni, sunt mame care își poartă copilul cu ele în brațe, exagerat de mult, nelănsându-l o clipă să se joace singur, deși este la vârsta la care aceasta este nevoia lui cea mai mare. Experiențele timpurii din viața copiilor sunt cele mai profunde și formatoare de caractere și personalități." (Camelia Chețu – drd. Psihoterapeut, Coord. Motherhood Center)

Limitarea excesivă a libertății și independenței de acțiune a propriilor copii din nevoia de ”a nu păți ceva rău” are drept rezultate: maternodependența; tocirea spiritului de inițiativă; apariția temerilor nejustificate de acțiune și consecințele ei; izolarea copilului; neîncrederea în sine; angajarea la eșec pe termen lung. Niciun părinte suficient de bun nu își dorește aceste consecințe pentru copilul său!

Ce poți face pentru a fi alături de el, pentru a te înrola cu el în războiul Cucerii Independenței? Să te pregatești echipându-te corespunzator cu tehnici de acordarea măsurilor de prim ajutor pentru copii și să exersezi puțin câte puțin a fi la o distanță sigură de copilul tău.

Cursul de Acordare a Măsurilor de Prim Ajutor se desfășoară într-o manieră interactivă, adaptată nevoilor participanților, fiind fundamentat pe principiul Learning by Doing, ceea ce implică o serie de exerciții, role-play și multe aplicații practice. IMPORTANT! Pentru a vă putea implica în exersarea tuturor manevrelor de prim ajutor, va recomandăm să adoptați o ținută vestimentară cât mai lejeră (ex.: pentru doamne – colanți, pantaloni etc.)

Durata curs: 3 ore

Structura tematică:

1. Gândește preventiv! Prevenirea accidentelor casnice și nu numai

2. Trusa de prim ajutor

3. Manevre de acordare a primului ajutor în cazuri de: CĂZĂTURI / FRACTURI, TĂIETURI / HEMORAGII, ARSURI / OPĂRIRI, ÎNEC ALIMENTAR

4. Manevre de dezobstrucție a căilor aeriene superioare la copii

5. Manevra Heimlich

6. Tehnici de reuscitare cardio-pulmonară la copii

Program: 28 octombrie, orele 14.00 - 17.00.

Pret: 150 lei/ persoană 250 lei/ cuplu

Instructor:Dr. Loreda Dedu
- cu experiență profesională solidă în acordarea primului ajutor în sistemul Ambulanței Medicale.