Se întâmplă ca în timpurile noastre informațiile privind dezvoltarea creierului nu doar să prolifereze într-un ritm accentuat, ci și să fie la îndemâna publicului larg, traduse desigur într-un limbaj accesibil. Așa se face că tot mai mulți proaspeți părinți iau notă de viteza cu care de dezvoltă creierul copilului lor în primii ani de viață, de ritmul uluitor ale sinaptogenezei timpurii și multiplele oportunitățile de stimulare. Ca și când vârsta de 7 ani este  linia de finish. Toate jocurile sunt atent selectate de părinți. Nu din prisma unor criterii de siguranță fizică, ci a unor obiective foarte clare. Fiecare joc trebuie să îl ajute pe copil să atingă un anumit nivel de dezvoltare. Să memoreze figurile, numerele, literele, cuvintele. Să memoreze locul lor. Să dobândească motricitate fină folosind plastelina. Să exerseze și consolideze chestii cu care s-a familiarizat la grădiniță. Niciunul dintre obiectivele acestor jocuri nu are nimic de a face cu distracția sau cu relaxarea. Jocurile sunt precis introduse și combinate în agenda zilnică a copilului. Asta zilnic, după ore bune de grădiniță sau școală. Ca și când dacă nu au atins un anumit barem – achiziții, abilități, informații, nu mai e vreme de schimbare și dezvoltare.

Indiferent de abordarea grădiniței sau școlii ale căror cursuri copilul le frecventează, indiferent că e de stat sau privată, indiferent de dulceața sau seriozitatea cadrelor didactice, de metodele de predare, pentru copil este un efort semnificativ să stea la 4-8-10 ore la grădiniță sau școală. Să se adapteze și să facă față zilnic unui interval atât de mare de timp stilului altui adult – figură de autoritate, cerințelor educaționale, dinamicii de grup, este foarte epuizant pentru copil. Când vine acasă, la voi, părinții lui, are nevoie doar să își încarce bateriile. Cu distracție. Relaxare. Iubire. Tandrețe. Acceptare. Înțelegere.

Are nevoie ca în spatele oricărui joc, în mintea ta, să simtă că stă numai și numai apropierea de el. Fără alte gânduri ascunse. Iar dacă le ai, mai bine spune-i-le, dacă tot te-ai băgat în treaba asta cu creierul și dezvoltarea lui.