Dintotdeauna mama a fost considerată figura primară de atașament a copilului, relația cu tată fiind bănuită a avea un impact redus asupra dezvoltării copilului.

Absența taților din viața copiilor a fost topicul de interes pentru mulți practicieni din domenii diferite. Prin absența taților se înțelege nu doar absentarea lor fizică din casă, ci absența căldurii, afecțiunii, sensibilității, participării taților la îngrjirea copiilor, în relația cu ei.

Ei au observat că acolo unde tații lipsesc din viața copiilor, copiii au dificultăți de integrare a identității de gen/ a masculinității, autoreglaj emoțional deficitar, realizări școlare mai scăzute și manifestă comportamente de risc.

Având în vedere faptul că tații au trecut de-a lungul timpului prin mai multe etape de la idealuri de tați – tați coloniali – tați susținători de la distanță/ din umbră pentru copiii lor – tați moderni, implicați pînă la tată=copărinte, alături de mamă, se pune întrebarea: Cum devin de fapt, bărbații tați?

Devenirea bărbaților ca tați este desigur un proces care se dezvoltă în raport cu numeroase axe existențiale ca: modelul oferit de tații lor (experiențele personale trăite în relație cu tații lor), tații din jur (tații comunității) și cunoașterea dobândită din diferite surse, cum ar fi domeniul de activitate profesională, experiența continuă de viață, replierea pe sine prin intermediul unui proces psihoterapeutic, educație, cursuri pentru părinți, începând cu cele prenatele, respectiv – curs de puericultură.

În cursul de puericultură din cadrul centrului Motherhood Center tații învață într-un mod practic, interactiv și consistent:

  • cât de importanți sunt ei pentru dezvoltarea copiilor lor încă din primele lor zile de viață;
  • să decodifice nevoile bebelușilor lor și să le satisfacă prompt și adecvat;
  • să îi ajute pe bebeluși să se simtă în siguranță și protejați ținându-i în brațe, mângâindu-i, vorbindu-le cu iubire, alintându-i cu afecțiune, schimbându-le scutecul, îmbrăcându-i și dezbrăcându-i, ieșind cu ei la plimbare, făcându-le cunoștință cu lumea asta extrauterină atât de mare și nouă;
  • să se joace cu ei așa cum numai tații o pot face, încurajându-i cu responsabilitate și încredere să îți țină capul ridicat mai suts/ mai mult, să atingă diverse obiecte/ texturi, să se rostogolească de mai multe ori, să se târască până un pic mai departe, fără a le încălca ritmul personal, fără a îi forța;
  • să se alăture constant diadei mamă-copil;
  • să își exprime aprecierea pentru dedicarea și eforturile pe care partenerele lor le depun, să le încurajeze constant, să le observe stările emoționale care pun stăpînire pe el și să se adreseze la nevoie specialiștilor care îi pot ajuta să gestioneze adecvat și sănătos difreitele situații.

Pentru Cursul de puericultură– Îngrijirea Nou-Născutului și Sugarului by Motherhood Center , am configurat o structură și un format cât mai în acord nevoile viitorilor părinți. Intenția noastră este să facem din cursul de puericultură un instrument de suport cât mai sigur pentru cei care în această perioadă dau naștere copiilor lor și tranzitează începutul vieții de părinte.

Cum odată cu scăderea considerabilă a numărului de cazuri/ infectări Covid-19 și multe dintre restricțiile pandemiei au fost înlăturate, ne-am hotărât să începem să mai ieșim din ecrane, bucurându-ne de vremea frumoasă, de mirosul parfumat al teiului, organizând cursul de puericutură în aer liber, în siguranță, în curtea centrului Motherhood.

puericultura

Următoarea ediție a cursului de puericultură online o vom organiza în weekendul 3-4 Iulie 2021, orele 09.30-12.00, afară în aer liber, în curte la Motherhood. Participanții vor primi un link al cursului de puericultură, unde se vor întâni în online cu lectorii cursului de puericultură – Dr. psih. Camelia Chetu și dr. pediatru Amelia Dan.

Info/ înscrieri: www.motherhood.ro, office@motherhood.ro.