Prin ochi de bebe, lumea se vede altfel.
În timpul șederii fătului în uter, se pornesc toate simțurile sale. Unul după altul. Unul mai mult decât celălalt. E o certitudine însă, că la naștere, bebelușul este dotat cu echipamentul senzorial necesar tranziției și acomodării inițiale la mediul extrauterin.

Dintre toate simțurile sale, văzul este cel mai puțin dezvoltat. Mai are câțiva ani în față pentru a se dezvolta și funcționa perfect. Timp în care sinaptogeneza de la nivelul lobilor occipitali să de desfășoare, iar mușchii oculari să se dezvolte la finețe.

Și totuși, cum se vede lumea prin ochi de bebe? Ce și cum văd ei lumea din jur?

Prin experimente de laborator și observații sistematice, cercetătorii au plonjat adânc în pielea bebelușului urmărind cum se văd împrejurimile prin ochi de bebe.

Mai întâi de toate, au observat că bebelușii reacționează la stimulii vizuali prin mișcare. Își mișcă ochii, capul și uneori tot corpul pentru a urmări un obiect sau o persoană. Această observație simplistă, am spune la prima vedere, este de fapt, mult mai complexă. Daaar…. ai observat cum bebelușul tău se întoarce cu tot corpul cand vrea să te urmărească cu privirea când treci dintr-o parte în alta? Asta ne arată că pentru început, întregul corp este implicat în controlul ochilor. Există legături între ochi și mușchii abdomenului și spatelui care îi permit să te urmărească cu privirea. Oftalmologii recomanda adesea în acest sens, programe de gimnastică pentru bebeluși pentru optimizarea vederii.
Apoi, au observat că încă din primele zile de viață, bebelușii dezvoltă preferință vizuală în a urmări anumiți stimuli. Și cum studiile operează cu metode precise de măsurare, cercetătorii au operaționalizat atenția vizuală a bebelușului prin timpul de fixare în care copiii stau cu privirea ațintită asupra unui stimul.

prin ochi de bebe

Următorul pas a fost inventarierea preferințelor vizuale ale bebelușilor. Înspre ce le place oare să privească? Misiunea asta și-au asumat-o mai mulți oameni de știință, printre care și Slater (1995), care a surprins că bebelușii preferă să privească:

  • fețe umane sau/ și forme asemănătoare feței umane
  • stimuli structurați în detrimentul celor nestructurați
  • stimuli cu contrast mare (alb-negru) în detrimentul celor cu contrast mic,
  • stimuli în mișcare în detrimentul celor statici.

Cu mult timp înainte, se credea că în primele 6 săptămâni de viață, bebelușii nu pot vedea nimic. Când părinții se apropiau cu fețele lor mobile și schimonosite de expresii nonverbale de ochii bebelușilor abia născuți, iar aceștia răspundeau prin imitarea expresiei, se bănuia că bebelușii zâmbesc sau scot limba la îngeri. Mai nou, experiențele concrete de zi cu zi, dar și studii laborioase contrazic vechile credințe și confirmă că ceea ce văd foarte bine încă din primele minute de la naștere este fața umană cu mimica ei. Explicația pare să fie conturarea încă din uter a unui soi de șablon pentru fața umană.

Vederea pentru început, blurată și încețoșată a bebelușilor, devine din ce în ce mai clară pe măsură ce sistemul nervos se dezvoltă, iar pentru asta este nevoie de 2 variabile:
1. timp (să mai crească un pic)
2.stimulare senzorială (să fie puși în contact cu forme vizuale perfect adaptate particularităților de vârstă)

Joi, 23 noiembrie, de la orele 17.30, la restaurantul Lente (str. Dinoisie Lupu nr. 78),  editura Sierra Madre lansează o serie unică de cărți cu contrast ridicat pentru bebeluși (0-12 luni). Kamil Ziegler, cel care a fondat editura, este un tătic devotat și iubitor. Dornic de a înțelege și a păși în lumea copiilor lui încă de la naștere și de a contribui la dezvoltarea lor emoțională și cognitivă, Kamil a căutat să înțeleagă universul bebelușilor, citind numeroase studii și cărți. În acest fel a luat naștere prima carte cu imagini contrastante pentru bebeluși care ne ajută să înțelegem și să privim lumea din perspectiva lor.

Până atunci, te invit să intri în lumea copiilor și să privești împrejurimile prin ochi de bebe cu ajutorul aplicației Baby World

prin ochi de bebe

Pe lângă trecerea timpului și a aștepta ca văzul să se dezvolte de la sine, fii alături de bebelușul tău și arată-i lumea asta frumosă în care s-a născut, trăiește și se dezvoltă pentru a se simți în siguranță.

 

 

Resurse: Johnson, S.P. (2010). Development of visual perception. John Wiley & Sons.

Text: Drd. Psih. Camelia Chețu este coordonatorul centrului Motherhood Center, psihoterapeut autonom specializat în Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei (Psihoterapie Experiențial-Unificatoare) și Theraplay U.S. Abordarea sa practică a traumelor și temelor psihologice în lucrul atât cu adulții (ex. relații de cuplu, infidelitate, dezvoltare personală, hiperactivitate, anxietate, atacuri de panică, depresie și alte tulburări psihice), cât și cu copiii (pierderi, hiperactivitate, agresivitate, frici, exprimare emoțională) are în centrul ei teoria și practica atașamentului. În 2017 finalizează lucrarea de doctorat pe tema atașamentului la gravidele cu istoric de avort spontan –Psihodiagnoza și optimizarea atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan.
A susținut prezentări în cadrul unor conferințe internaționale de psihologie din România (2015, 2017), Italia (2017), Germania (2016) și a publicat articole în jurnale de specialitate.
Contact: chetu.camelia@gmail.com, telefon: 0721 608 096