Nu te-ai săturat încă de a citi volume după volume de parenting, din care să rămâi cu doar câteva idei interesante, pe care mai apoi să le aplici în relația cu copilul tău și să realizezi că nu e chiar așa ușor cum transmite autorul?
Gândindu-te de la diferite provocări pe care le întâmpini în creșterea copilului, nu ai ajuns oare în nenumărate rânduri la propria ta experiență?

Una dintre cele mai fierbinți teme pe care le-am văzut la părinții din zilele noastre e aceea de a nu îl spune pe Nu copiilor lor.

Cum ar fi să iei decizia asta în urma parcurgerii unui traseu al tău, personal, și nu al celorlalți? Iată mai jos câteva borne care pot marca acest traseu. Poți adăuga desigur, și tu altele.

Întrebări pentru tine Răspunsurile tale
E important pentru tine sa poti spune NU* celorlalti/ proiectelor atunci cand este cazul? Daca da, de ce? Daca Nu, de ce?
Cum este pentru tine cand spui Da cu gura si NU cu mintea? Complicat. Mă supăr la culme pe mine în interiorul meu?
Care sunt efectele si riscurile la care te expui vis-à-vis de aceasta dificultate pe termen lung? *relații de fațadă?
* Îmbolnăvire?
* enervare descărcată în raport cu cei dragi mie și care nu au nicio vină?
Cum este pentru tine când spui Nu și cu gura și cu mintea? Eliberator?
Plin de putere?
De ce anume te temi atunci cand eviți să spui NU? * că celălalt se va simți supărat, dezamăgit, nervos…?
De ce anume ai nevoie pentru a putea spune NU celorlalți? * de încredere în mine?
* de certitudinea că ceilălalt nu se va supăra?
* de puterea de a tolera emoțiile și răspunsurile celuilalt, oricare ar fi ele?
Care sunt primele 5 imagini care iti vin in minte cand te gandesti la NU? Ce atingeri emotionale se produc in interiorul tau cand vezi aceste imagini? *copil care plânge neconsolat?
* adulți care se supără,
(..)?
Care sunt primele 5 cuvinte care îți vin în minte cînd te gândești la NU? *refuz, respingere, dezacord, deconectare, asumare?
Cum crezi că de la vîrsta la care NU era refrenul tau spunându-l cu încântare, forță și siguranță ( respectiv 2-3 ani), a devenit pentru tine unul dintre cele mai dificile cuvinte de rostit? * îl spuneau prea des, prea repede, fără a fi reflectat la alte variante de răspuns?

*nu îmi spuneau exact ce vor să fac în schimb
* mă enervam și lor nici măcar nu le păsa?

Ce ar fi contat din ceea ce ceilalți ar fi putut face ca NU să fie parte a vocabularului tau activ actual? *să îl spună pe un ton nonverbal care să faciliteze acceptarea lui
*să îl dubleze cu explicații clarificatoare
Ce ar fi contat din ceea ce tu ai fi putut face astfel încât NU să fie parte a vocabularului tau activ actual? * să fi căutat variante mai adecvate, mai clare de a spune Nu?
* să fi exersat mai mult?
Care crezi că pot fi efectele evitării spunerii lui NU în relație cu copilul tău? * să îi fie și lui dificil să îl spună pe NU
* să accepte chestii pe care nu și le dorește cu adevărat
Având în vedere întrebarile de mai sus și raspunsurile pe le-ai formulat în interiorul tău sau în coloana dedicată răspunsurilor, ce îți propui cu privire la a spune NU copilului tău?
* NU: Nu pot, Nu vreau, Nu am cum, Nu acum, Nu asa…, Stop, Lasa-ma, Ajunge, Asta Nu, asta Da..