Pe perioada sarcinii, atentia se indreapta mai mult ca oricand asupra corpului matern. Asupra resurselor si vulnerabilitatilor sale. Gravide, medici, psihologi, kinetoterapeuti – fiecare dintre ei o face intr-un mod specific. Dintre acestia, kinetoterapeutii sunt cei care faciliteaza cel mai concret contactul direct cu corpul. Prin masaj prenatal, sunt targetate o multime de aspecte esentiale starii de bine a femeilor insarcinate si dezvoltarii fetale sanatoase.

Masaj prenatal: mod de dezvoltare a identitatii materne

Masajul prenatal se alatura categoriei  de comportamente prenatale care sustine dezvoltarea identitatii materne, esentiala in asumarea rolului matern.  In acest sens, solicitarea de masaj pe timpul sarcinii este una specifica, gravidele mentionand parola masaj prenatal specialistilor carora se adreseaza, verificand deopotriva, experienta acestora in domeniu. Alte comportamente care mai fac parte din aceasta categorie sunt: interactiunea cu fatul, efectuarea consultatiilor medicale de monitorizare a dezvoltarii fetale intrauterine, adaptarea alimentatiei, efortului fizic (gimnastica prenatala), stilului de viata, informarea in privinta ingrijirii nou-nascutului (n. curs de puericultura) etc.

Masaj prenatal: reducerea stresului prenatal si disconfortului fizic

Studiu: 84 gravide cu depresie, insarcinate in al II-lea trimestru, au fost impartite in 2 grupuri: grup de control (fara nicio interventie specifica) si grup experimental. Timp de 16 sapatamani de sarcina, gravidele din grupul experimental au beneficiat saptamanal de o sesiune de relaxare musculara progresiva urmata de 20 min de masaj prenatal.

Evaluarea initiala si finala a  nivelurilor de anxietate si depresie, precum si a disconfortului de la nivelul spatelui si membrelor inferioare pentru participante evidentiaza niveluri mai mari de serotonina si dopamina (n. neurotransmitatori privind starea de bine), ca si nivel mai mic de cortizol si norepinefrina (n. hormoni de stres) pentru gravidele care au beneficiat de masaj prenatal comparativ cu cele care nu au beneficiat de acest tip de interventie.

Masaj prenatal – pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului

Studiu: 63 gravide (36 gravide – diagnostic depresie, 27 gravide – fara depresie).

S-a observat ca:

  1. gravidele cu depresie au inregistrat niveluri ridicate de cortizol si norepinefrina (hormoni de stres), precum si niveluri scazute de dopamina si serotonina (neurotransmitatori ai starii de bine),
  2. nou-nascutii gravidelor cu depresie au prezentat simptome asemanatoare cu ale mamelor, respectiv niveluri ridicate de cortizol si norepinefrina, precum si niveluri scazute de dopamina si serotonina, asadar, simptome asemanatoare celor de depresie (depression-like symptoms).

Argumente:

  • stresul prenatal induce modificari la nivelul fenotipului placentar care poate impacta asupra dezvoltarii fetale,
  • stresul prenatal nu doar ca genereaza cresterea nivelului de cortizol al gravidei, dar si reduce exprimarea si eficacitatea enzimei placentare lasandu-l pe fat mai putin protejat in fata efectelor sale.
Masaj prenatal: stabileste o legatura speciala cu copilul tau

Sedintele de masaj prenatal reprezinta un mod de a te intalni altfel cu copilul tau. Ori de cate ori, prin masaj prenatal, te relaxezi, la nivelul mintii tale incep sa se activeze si sa se articuleze din ce in ce mai clar si precis convingeri pozitive despre tine ca mama, despre el ca si copil, despre tine si el, despre voi ca familie. Mintea umana este fascinanta. In stari de tensiune, de durere, de agitatie, de neliniste corporala si emotionala, mintea incepe sa ruleze pe ecranul ei cele mai paguboase si limitative convingeri despre sine, despre ceilalti, despre lume ca spatiu. Astfel, starile corporale si emotionale initiale incep sa se inteteasca aprig, devenind din ce in ce mai greu de tolerat si crescand incidenta pentru comportamente de risc.

A ne onora corpul de-a lungul vietii si mai ales in sarcina face parte din strategiile psihocorporale de tip bottom-up necesare imbunatatirii procesului numit VIATA.

De aceea, pe parcursul lunii Iunie, la Motherhood, sursprizele ajung la  mamici.

masaj prenatal