Gimnastica în apă pentru bebeluși vine cu multe avantaje pentru ei. Mediul acvatic, cu diferitele sale constrângeri gravitaționale și stimuli specifici, oferă condițiile propice pentru dezvoltarea psihomotorie a bebelușului. În timp ce bebelușul atinge, lovește, se stropește sau plutește în apă, își antrenează corpul și mintea într-un mod unic.

Gimnastica în apă pentru bebeluși poate începe încă de la vârsta de o lună. Iată 5 beneficii ale gimnasticii în apă de care se poate bucura bebelușul tău: 

  1.    Gimnastica în apă pentru bebeluși contribuie la dezvoltarea lor cognitivă

Toți stimulii de care bebelușii au parte în apă ajută la crearea unor noi conexiuni neuronale. Temperatura apei, fluiditatea, acțiuni precum plutirea, stropirea, scufundarea, instrucțiunile kinetoterapeutului și încurajările părintelui, toate acestea contribuie la dezvoltarea capacităților cognitive.  

gimnastica in apa pentru bebelusi

  1.   Gimnastica în apă pentru bebeluși ajută la tonifierea musculaturii lor

Cum?                                                                                                           

Ei, bine: apa opune mai multă rezistență decât aerul, așa că un bebeluș va depune mai mult efort mișcându-se în apă. Acest efort fizic contribuie mai departe la sănătatea cardiovasculară (mușchii inimii sunt antrenați, circulația este îmbunătățită), precum și la dezvoltarea capacității pulmonare (respirația devine mai controlată și mai profundă). 

gimnastica in apa pentru bebelusi

  1.    Gimnastica în apă pentru bebeluși le îmbunătățește echilibrul și coordonarea

În mediul de aer, mișcările bebelușilor sunt mai degrabă haotice și necoordonate (tipice fazei de dezvoltare în care se află). Desigur, de-a lungul timpului, acestea se stabilizează și devin intenționate (și deci mai coordonate). Gimnastica în apă pentru bebeluși susține acest proces, încetinind și ordonându-i mișcările. Au astfel, ocazia de a învăța cum să se miște și să căpete încredere în propriul corp. Când plutesc în apă, bebelușii au ocazia de a-și exersa și îmbunătăți echilibrul. La o vârstă așa de fragedă, chiar și cele mai mici coordonări ale mișcărilor reprezintă un salt mare în dezvoltarea bebelușilor și îi pregătesc pentru etapele care urmează (rostogolirea, statul în fund, ridicatul, mersul etc.). 

  gimnastica in apa pentru bebelusi

  1. Gimnastica în apă pentru bebeluși le aduce un somn mai liniștit și un apetit mai crescut

Așa cum și nouă adulților ni se face foame și dormim mai profund după o zi la piscină, așa și bebelușii vor avea nevoie de hrană și timp de odihnă după mișcarea în apă. Dacă la final sesiunea de gimnastică este însoțită și de un masaj relaxant pentru bebeluș, probabil trebuie să muți ora de somn mai devreme în ziua respectivă. 

  1. O sesiune de gimnastică în apă pentru bebeluși e o oportunitate nemaipomenită de a te conecta cu bebelușul tău

La Motherhood Center București, o astfel de sesiune durează în jur de 45-50 de minute, iar unul din părinți este prezent permanent. Pe lângă explicațiile kinetoterapetului, părintele își încurajează bebelușul, îi poate vorbi despre cât de bine se descurcă și se poate bucura împreună cu bebelușul de reușitele acestuia. La finalul sesiunii, toată lumea e mai binedispusă. 

În context pandemic, kinetoterapeutul este bine echipat (mască, halat protecție), bazinul este curațat și dezinfectat după sesiunea de gimnastică în apă a fiecărui bebeluș, iar sesiunile sunt  astfel programate încât spațiul să fie adecvat aerisit și toate normele de igienă și curățenie să fie respectate.

 

Gimnastica în apă pentru bebeluși oferă așadar, o serie de beneficii care se completează reciproc și este o modalitate grozavă de a-ți ajuta bebelușul să se dezvolte armonios. În plus, deschide drumul către viitoare lecții de înot.

Programul de gimnastică în apă pentru bebeluși by Motherhood Center poate fi accesat indiferent de anotimp și este configurat pentru a acoperi particularitățile vârstei 1-6 luni.

 

 

References: 

  1. Philip Roman Zelazo,  Michael J. Weiss,  Infant Swimming Behaviors: Cognitive Control and the Influence of Experience, Journal of Cognition and Development, February 2006
  2. Swim England: https://www.swimming.org/learntoswim/the-benefits-of-baby-swimming/