Nimic din ceea ce se vede cu ochiul liber sau pe o înregistrare video nu prevestește trecerea atât de rapidă și abruptă de la starea de calm la enervarea părintelui.
Ca să nu mai spunem că niciun părinte nu ar fi crezut de fapt, vreodată că se poate pierde cu firea în fața propriului copilul chiar in primii săi ani de viață. Să ajungă dintr-o nimica toată să ridice tonul la el, să țipe, să îl insulte, împingă, respingă, zgâlțâie, tragă de urechi/ ciuf, să îl plesnească peste mâini, fund și nu numai.

Știm! Toată lumea se mai înfurie. Furia nu e nici bună, nici rea. E doar o emoție normală, care vorbește despre nevoile noastre. Dar când e vorba de furia părintelui descărcată direct pe copil, așa ceva e …uh! dacă nu imposibil de acceptat, măcar aproape imposibil.

Ne sperie că nu ne putem controla în timpul ei. Că suntem pentru un timp, asemeni unor marionete trase de sfori într-un ritm nebun și în forță de propria furie.
După aceea, la scurt timp, trecem în cealaltă extremă. Ne facem Mea culpa în fața copilului. În toate felurile posibile. Promitem. Jurăm pe viața noastră. Ne îndulcim vocea și chipul. Facem surprize. Permitem ceea ce înainte nu era permis.

Furia părintelui naște frică și furie în același timp în sufletul copilului, iar copilul care ascultă de frică, va asculta de părinte doar atâta vreme cât e speriat. Nu va dezvolta poate niciodată un simț sănătos intern, al său al “ceea ce e bine și ce e rău”, ci doar în raport cu o figură autoritară puternică. Niciun părinte nu își dorește cu adevărat așa ceva pentru copilul său.

Cum putem să ne exprimăm enervarea/ furia fără a ne răni copiii, fără a le altera imaginea de sine? Cum îi putem ajuta să învețe să își exprime propria enervare în feluri sănătoase? – iată cele două întrebări în jurul căruia am configurat programul psihologic Dincolo de furie.

Dincolo de furie. Îmblânzirea furiei parentale by dr. psih. Camelia Chețu & Motherhood Center este un program destinat părinților cu copii cu vârste între 1-3 ani.

Genul programului: Grup de lucru pentru părinți (5 – 8 pers.)

De ce grup de lucru?

Pentru că informațiile, explicațiile, sfaturile și recomandările celorlalți le știi deja.
Pentru că din experiența noastră de lucru, grupurile de lucru reprezintă cea mai eficientă formulă de lucru pentru conștientizarea, generarea și mentenanța schimbărilor necesare. A fi parte a unui grup este un instrument valoros de susținere reciprocă în descifrarea, trăirea și acceptarea emoțiilor, gândurilor, nevoilor și comportamentelor parentale.

Structura programului: 2 sesiuni de lucru (x2h)

Nr. Denumire sesiune Obiective de lucru
1 Dansul furiei parentale Recunoaștere – validarea profundă a furiei parentale prin tehnici experiențiale

·         Mesajele furiei: manuscris personal (exercițiu)

·         Dialogul părților intrapersonale (exercițiu)

Identificarea legăturilor dintre expresia furiei parentale personale și cea a furiei parentale a lor tăi. S

 

2 Dincolo de furie. Îmblânzirea furiei parentale Identificarea de răspunsuri individuale acceptabile în exprimarea furiei parentale

Abilitarea în practica exprimării sănătoase a furiei parentale

 

Ți se întâmpă să te enervezi pe copil din considerente minore ca de exemplu, refuzul de a mânca/ aruncarea mâncării pe jos/ refuzul de a dormi/ mârâiala continuă/ mușcatul/ aruncatul cu jucării?
Crezi și tu că enervarea ar fi justificată doar pentru chestiuni mai serioase, dacă nu – grave?
Ești de acord că vârsta 1-3 ani este deosebit de solicitantă pentru părinte?
Ești de acord că modul în care îți descarci furia pe copil poate dăuna grav încrederii lui în sine și relației voastre? Că în egală măsură, poate fi un mod de predare a învățării expresiilor sănătoase ale furiei?
Ți-ai promis și tu că nu o să te comporți asemeni părinților tăi (din perspectiva furiei)? Dacă da, așa-i că adesea te șochează cât de la fel de comporți, că pe de o parte îi înțelegi, dar pe de alta îți plângi în pumni de ciudă?
Dacă la cele mai multe întrebări, se aude Da înlăuntrul tău, participă la unul dintre cele două grupuri de părinți pentru a trece cu bine prin furie dincolo de ea.

Detalii organizatorice:

Te poți înscrie la grupul de dimineață (de la 09.30 – 11.30) sau la cel de seară (18.00 – 20.00). Grupul de lucru de dimineață începe din 4 Septembrie 2018, iar grupul de seară din 7 Septembrie 2018.
Înscrieri: office@motherhood.ro, chetucamelia@gmail.com, tel. 0721.608.096
Locație: sediu Motherhood Center (Aleea Solca nr 8, sector 5, zona Eroii Revoluției)
Preț participare: 220 lei/ (pentru ambele sesiuni)

Prin furie și dincolo de ea!

Psih. Camelia Chețu