Povestea de atașament prenatal începe cu a accepta că o nouă viață crește și se dezvoltă în interiorul tău.

atasament prenatal
Concepția, sarcina și nașterea sunt suprasaturate în simbolism. atasament prenatal
Procesul de atașament prenatal e puternic dependent de variabila TIMP: - se construiește în registrul temporal limitat al sarcinii, 
- pentru cele mai multe gravide, se intensifică de la o lună de sarcină la alta. 
Tic-tac, tic-tac!
 atasament prenatal
Primele mișcări fetale, asociate metaforic cu senzația de fluturași în pântece, aduc primele certitudini personale pe care gravidele cu istoric de avort spontan le au vis-a-vis de viabilitatea fătului. Mișcările fetale sunt o confirmare a faptului că fătul e viu. Trăiește!
Mișcările fetale sunt o unitate de măsură e vieții.

atasament prenatal
Atașamentul prenatal nu e doar despre încântare, proiecție, îndrăgostire și iubire maternă. Este și despre nesiguranță, neputință, teamă și evitarea unei noi pierderi.

atasament prenatal
Fiecare ședință din programul psihoterapeutic de Optimizare a atașamentului prenatal pe care l-am dezvoltat pentru gravidele cu istoric de avort spontan, a fost unică prin obiectivele și tehnicile folosite. Cea mai de impact ședință terapeutică menționată de toate gravidele a fost cea în care au dat forme concrete copiilor opriți anterior spontan din evoluție, celor aflați în curs de dezvoltare în sarcinile curente, precum și relației cu fiecare dintre ei.

atasament prenatal

atasament prenatal

atasament prenatal
Dat fiind faptul că în cadrul programului terapeutic de optimizarea a atașamentului prenatal, pe care l-am creat, ședințe individuale au coexistat cu cele desfășurate în grup, un rol aparte l-a avut spațiul terapeutic. Cele două formate terapeutice au fost clar delimitate. Primele ședințe, pe care le-am alocat evaluării atașamentului prenatal și contextului existențial fiecărei gravide, s-au derulat într-un cadru terapeutic privat. Fotoliul atât de confortabil care se întrevede în spatele stâlpilor de bambus a fost de atâtea ori reazem pentru greutăți experiențiale, dar și sursă de relaxare și insighturi vindecătoare. Exercițiile de meditație ghidată pe care le-am improvizat și utilizat repetat cu rezultate spectaculoase vor căpăta în curând (2 săptămâni, maximum) formă audio și pot fi achiziționate din cadrul Motherhood Center și nu numai. Abia aștept!

atașament prenatal
 Cele 5 tronsoane de explorare, resemnificare și restructurare psihologică a experiențelor dureroase de pierdere (avort spontan) și complicate de atașament prenatal au fost: aspectele cognitive (gânduri, întrebări, reprezentări, legături, explicații, interpretări), emoțiile, nevoile, senzațiile fizice și comportamentele asociate.

atașament prenatal 

atașament prenatal  atașament prenatal
Cu o viziune creativă și abordare artterapeutică, am mixat în colaje sugestive reprezentările gravidelor cu simbolistica specifică sarcinii.

atașament prenatal
Și desigur, în versiune exhaustivă - teorii, ipoteze, obiective, instrumente, analiză statistică, rezultate cantitative și calitative, dar mai ales concluzii - lucrarea de doctorat, pe care o voi prezenta în doar câteva săptămâni!!

atașament prenatal

 

 

 

Text: Drd. Psih. Camelia Chețu este coordonatorul centrului Motherhood Center, psihoterapeut autonom specializat în Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei (Psihoterapie Experiențial-Unificatoare) și Theraplay U.S. Abordarea sa practică a traumelor și temelor psihologice în lucrul atât cu adulții (ex. relații de cuplu, infidelitate, dezvoltare personală, hiperactivitate, anxietate, atacuri de panică, depresie și alte tulburări psihice), cât și cu copiii (pierderi, hiperactivitate, agresivitate, frici, exprimare emoțională) are în centrul ei teoria și practica atașamentului. În 2017 finalizează lucrarea de doctorat pe tema atașamentului la gravidele cu istoric de avort spontan –Psihodiagnoza și optimizarea atașamentului prenatal la gravidele cu istoric de avort spontan.
A susținut prezentări în cadrul unor conferințe internaționale de psihologie din România (2015, 2017), Italia (2017), Germania (2016) și a publicat articole în jurnale de specialitate.
Contact: chetu.camelia@gmail.com, telefon: 0721 608 096