Venirea pe lume a unui bebeluș reprezintă o schimbare majoră în viața părinților. Pe lângă această schimbare majoră, proaspeții părinți experimentează și ce înseamnă venirea pe lume a unui bebeluș în vremuri de pandemie. În afară de grijile și dilemele firești pe care un părinte le are atunci când ajunge acasă cu un nou-născut, au apărut în plus noi întrebări: Cum se va dezvolta armonios bebelușul meu în timpul pandemiei? Ce pot să fac ca să-l ajut și să-l protejez? Cum va fi familia noastră afectată în această perioadă?

Oamenii de știință încă cercetează acest virus și nu înțelegem pe deplin toate implicațiile acestei pandemii, dar se pare că bebelușii sunt cel mai puțin afectați de schimbările pe care pandemia le-a adus. Majoritatea lucrurilor pe care părinții le făceau înainte de pandemie pentru a-și ajuta bebelușul să se dezvolte pot fi făcute în continuare. Copiii de vârste mai mari, adolescenții și adulții simt mai puternic schimbările din această perioadă față de bebeluși. Sunt totuși, câteva lucruri de care poți ține cont în perioada aceasta pentru a te asigura că bebelușul tău se dezvoltă sănătos.

Pentru început, asigură-te că lucrurile practice sunt în ordine: că bebelușul are parte de un mediu sigur, hrană și igienă adecvate, că vizitele de control la medicul pediatru se desfășoară în continuare (mai ales cele de imunizare). Rutina este foarte importantă pentru bebeluși, asigură-te că vă formați una care se pliază pe nevoile actuale ale familiei. 

La fel de important e ca ambii părinți să fie implicați în creșterea unui bebeluș și la rândul lor să aibă grijă de ei înșiși. Ca și în cazul copiilor, asta înseamnă somn, mâncare adecvată, hidratare, igienă, mișcare (de preferat în aer liber), socializare (care se poate face și via telefon sau video), stare de bine. E o perioadă stresantă, în care mulți părinți lucrează de acasă și nu au parte de ajutor extern. Cel mai probabil e nevoie de o recalibrare și o nouă împărțire a sarcinilor pentru a face față acestei perioade.

jocuri pentru bebeluși

Nu ezita să apelezi la familie, prieteni sau ajutor profesional dacă perioada asta ți se pare copleșitoare; mulți psihoterapeuți și-au mutat activitatea online și poți obține ajutor fără să fie nevoie să pleci de acasă (deși uneori ajută să pleci de acasă câteva ore). Cu siguranță, cea mai bună strategie pentru a vă ajuta bebelușul să se dezvolte sănătos în perioada aceasta e să vă asigurați că voi – părinții sunteți și rămâneți cât mai sănătoși și echilibrați. 

E bine de știut că în primii ani de viață nevoile de socializare ale bebelușilor sunt satisfăcute mai cu seamă de interacțiunea cu părinții (și surori, frați sau bunici în familiile extinse care locuiesc împreună). Unui bebeluș îi sunt suficienți părinții, iar în primii ani veți avea multe de descoperit unii despre ceilalți. 

Esențial de a avut în minte: dezvoltarea unui bebeluș nu stă în loc din cauza pandemiei. Va continua să crească și să învețe. În acest sens, sunt multe jocuri și activități pe care le puteți face acasă pentru a îi susține dezvoltarea, în ciuda acestei perioade grele. Poți găsi multe resurse online, organizate în funcție de stadiul de dezvoltare al bebelușului tău, pe care le poți accesa gratuit și le puteți face împreună din confortul casei voastre. 

stimulare senzoriala

Pentru o dezvoltare armonioasă, un bebeluș are nevoie să i se răspundă prompt, consecvent și adecvat nevoilor. Are nevoie să fie stimulat suficient (adică nici prea mult, nici prea puțin) cu activități specifice vârstei. În acest sens, jocurile de stimulare senzorială contribuie eficient la dezvoltarea bebelușului tău, prin activarea simțurilor. Pentru un bebeluș, la început  totul e nou: sunete, muzică, atingeri, jocuri, culori. Așadar, nu e nevoie de activități complexe pentru a-ți ajuta bebelușul să se dezvolte armonios. Poți inventa jocuri simple, cântecele, rime, iar dacă rămâi fără inspirație (nicio grijă, puțini adulți își mai aduc aminte cum să se joace), poți oricând să arunci un ochi peste kiturile cu jocuri și activități de stimulare senzorială pentru bebeluși by Motherhood Center Bucharest. Timpul în aer liber e de asemenea important. Pentru a fi și a vă simți în deplină siguranță, alege locuri libere, la ore mai puțin aglomerate și profită de o toamnă încă blândă. 

bebelusKit Stop. JOC - Jocuri și activități pentru tine și bebelușul tău by Motherhood Center Bucharest

În afară de toate cele menționate mai sus, ajută să păstrezi o perspectivă optimistă a situației. Pandemia este o situație îngrijorătoare, cu multe necunoscute. Cel mai bun lucru pe care-l poți face în perioada asta e să iei măsurile de siguranță și igienă care țin de tine și să petreci cât mai mult timp de calitate cu bebelușul tău, bucurându-vă unii de alții.