Acordarea de prim ajutor este cu cântec! Pe bune! Ș când scriem cu cântec folosim sensul propriu al expresiei, nu cel figurat. Are vreo legătură și dacă da, ce legătură are muzica cu acordarea primului ajutor?

De departe, din structura oricărui curs de prim ajutor pentru bebeluși, copii mai mari sau adulți, cel mai așteptat și provocator moment este cel al resuscitării cardio-respiratorii. Este manevra pe care o vedem adesea la TV, îndeosebi la știrile cu accidente rutiere când echipajul SMURD efectuează pe marginea drumului sau în mijlocul șoselei, lângă mașinile șifonate,  masajul cardiac al victimelor.

Masajul cardiac constă în compresii toracice ritmice aplicate la nivelul sternului inferior. Pentru că resuscitarea cardio-respiratorie ridică o grămadă de întrebări din partea celor care o învață – Cât de puternic se fac compresiile toracice? Dacă îi rup ceva în timp ce efectuez compresiile? Dacă obosesc?  etc (de fiecare dată la cursul de prim ajutor de la Motherhood Center așa se întâmplă), ne arată că înțelegem cu toții cât de important este ca această manevră să fie efectuată corect.

 

curs prim ajutor, prim ajutor

curs prim ajutor

Și acum ajungem la ritm și legătura cu masajului cardiac – a compresiilor toracice cu muzica! Ei bine, compresiile toracice se efectuează cu un anumit ritm, nu oricum! Astfel, în timp ce acestea sunt puse în practică salvatorul poate ține ritmul corect numărând rapid și unul și doi și trei și patru… sau cântând versurile Stayin’ alive (Bee Gees) – vizualizează video aici
(…) And we’re stayin’ alive, stayin’ alive
Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive (…)

curs prim ajutor

Dacă vă întrebați ce este cu pozele acestea cu adulți deși este un curs cu acordarea măsurilor de prim ajutor copiilor, este bine să știți că toate atelierele și cursurile marca Motherhood Center se desfășoară foarte dinamic și practic, iar practica o aducem cât mai aproape de realitate. Așa că dincolo de manechinele de plastic, ducem manevrele în realitatea umană.

Viața contează!

Ha, ha, ha stayin’ alive!