Despre sarcină și naștere se vorbește din ce în ce mai mult în ultima vreme. Mai cu seamă din perspectiva focusului pus pe copil:
– cum se dezvoltă intrauterin fătul;
– ce condiții și factori îi asigură o evoluție intrauterină sănătoasă;
– parametrii specifici dezvoltării intrauterine;
– temerile viitorilor/ proaspeților părinți;
– relația materno-fetală și atașamentul prenatal;
– efectele stresului și sau factorilor nocivi/ toxici (alcool, tutun, droguri etc) asupra dezvoltării copilului.  (..)

Se vorbește mai puțin sau chiar deloc din perspectiva lăuntrică și intimă a femeii, bărbatului și a relației de cuplu. Una extrem de personală și pentru foarte mulți, dureroasă care încă se ciocnește de paravanul rușinii, tabuului, “așa ceva nu se face”, “ai un copil acum”. Cea legată de sex.

Scopul acestui articol e acela de a aduce și păstra în atenția ta sexualitatea relației de cuplu chiar dacă ai devenit părinte.

Cele mai multe cupluri se destabilizează după nașterea copilului. Intră în derivă o vreme, după care fie se complac în această stare, fie se scufundă din ce în ce mai sigur și complicat, amândoi partenerii simțindu-se pe nedrept legați unul de celălalt, fie se redresează împreună sau separat.

Statistic vorbind, adulterul atinge cele mai înalte cote după apariția copiilor! Statistica asta este expresia vieții de cuplu din realitate. Nu din cărți. Nu din teorii. Nu din presupuneri. Din realitate!

sex

Femeia devenită mamă e bulversată de incertitudinile îngrijirii nou-născutului și solicitările partenerului ei, care pare să nu fi observat cât de mult o solicită copilul. De cealaltă parte, bărbatul devenit tată e bulversat de soția lui cu incertitudini de mamă care o înlocuiește pe femeia senzuală și responsivă sexual de altădată.

Contactele sexuale sunt rare mai ceva ca pietrele cu adevărat prețioase, iar calitatea lor poate lăsa mult de dorit. Bărbatul are nevoie de femeia de odinioară – caldă, senzuală, disponibilă, seducătoare, jucăușă. Mai ții minte cum erai cândva? Măcar uneori. În caz contrar, nebăgată în seamă pe termen lung, frustrările se activează și se derulează într-un crescendo sigur. Totul în interiorul sau exteriorul lui. E un crescendo periculos care îi trezește și mai mult simțurile. Devine astfel, din ce în ce mai atent la femeile din jurul lui. Privirile pe carele schimbă cu ele capătă nuanțe incendiare.  De aici până la infidelitate mai e doar un pas.

Nevoia de sex a bărbatului este la fel de validă ca nevoia ta de ajutor, suport sau recunoaștere! Pur și simplu sunt nevoi diferite.

Dar cum poate să îmi facă așa ceva?

El nu vede cât de prinsă sunt cu copilul? Că nu mai am timp nici de mine, darămite de el? Cum de nu vede și nu înțelege asta?Cum poate să fie atât de crud și nemilos?

Sigur știi că sunt bărbați și bărbați. Unii au o nevoie de sex mai mare decât alții. Unii au o loialitate mai mare. Unii…

O dată deschis capitolul infidelității, relația de cuplu intră într-o dinamică centrifugă amețitoare și totul scapă de sub control. Fricile personale încep să se precipite și să năvălească în câmpul existenței de zi cu zi. Ce mă fac fără el?/ ea?, Cum facem cu copilul?, Cum o să mă descurc cu copil mic?, Cum o să fac față și cu serviciul și cu copilul? Cum o să mă descurc cu banii/ cu timpul/ cu singurătatea? Ce vor zice ai mei/ ceilalți că am ajuns în situația asta?

Sunt frici care, asemeni unor cătușe, îi leagă strâns pe cei doi parteneri unul de celălalt într-o relație problematică. Sunt frici care au de-a face mai ales cu propria persoană și mai puțin cu relația de cuplu, cu povestea de iubire care v-a adus cândva împreună.

Dacă sexul ar vorbi, ce ar spune despre relația voastră? Cât de așteptat și dorit este de fiecare dintre voi? Cât de (ne)plăcut este pentru fiecare? Cât de serios, jucăuș, prudent, atent este el? Cât de “la fel” este?