În fiecare zi, copiii noștri trăiesc experiențe diferite. Aud mesaje îmbrăcate în voci diferite. Ciripitul păsărilor. Văd o mulțime de obiecte, imagini, persoane ori animale. Simt mirosul brațelor tale.  Parfumul tău. Iarba încinsă de soare sau udată de ploaie. Liliacul ori bujorii. Mânâncă fructe, legume sau ce altceva le-ai pregătit.

Clipă de clipă, pentru majoritatea dintre noi simțurile sunt funcționale. Sunt On. Înregistrează și trimit la creier miliarde de semnale senzoriale, care sunt analizate și selectate. Este o mișcare care se desfășoară predominant pe modul automat. În foarte puține cazuri, copiii sunt ajutați să își îndrepte atenția cu adevărat înspre un gust, o imagine, o voce, un sunet, o imagine.

În bună parte atenția este tradusă prin simțuri. Înainte de a pleca de acasă, de a traversa strada îi spunem copilului: Fii atent la mașini. În realitate, mesajul este altul: Uită-te dacă vin mașini dintr-o parte și cealaltă. Găsind pentru a nu știu câta oară haos pe biroul lui, cărți, caiete, gumă de mestecat lipită pe telecomandă, cotorul mărului ronțăit de ceva vreme, îi spunem pe un ton cât se poate de serios: Fii atent la mine! O dată să mai văd mâncare pe birou, că nu știu ce îți fac. În realitate, mesajul este altul: Ascultă ce îți spun și ține minte!

Așadar, atenția face în mare parte referire la simțuri. La simțuri activate, trezite din adormire. Simte! Vezi! Ascultă! Urmărește! Gustă! Miroase! Această abilitate dată de simțuri treze are nevoie de exercițiu.

Și cum văzul deține, pentru cei mai mulți, puterea în stat, vă invit să treziți prin joc fiecare simț al copilului. De exemplu, cum tot începe sezonul fructelor roșii, poți face o limonadă din lămâi șugubețe, miere, ghimber parfumat și mentă răcoritoare ori dacă nu ai timp (că așa-s vremuirile în care trăim, totul se învârte cu accelerația la maximum), poți cumpăra un smoothie. Noi le preferăm pe cele de la Sloop (ne-a convins de fiecare dată promisiunea lor referitoare la stabilizatori,aditivi, zahăr adăugat sau alte chestii).

atenția

 

În fine!, după ce i-ai pus limonada sau smoothie-ul într-un pahar și i l-ai dat, fără să îl vadă, legat la ochi eventual, provoacă-l să își activeze și îndrepte senzorii interiori înspre gustul său.

atenția

Provoacă-l să ghicească ingredientele!

atenția

Cum i-ar descrie gustul? E suficient de dulce? De acru? De rece sau cald? E subțire sau destul de gros?  În acest joc, copilul tău se transformă într-un detectiv care își ascute și perfectează instrumentarul de lucru.

Invită-l mai apoi pe el să aleagă din frigider sau de pe raft un alt smoothie ori dacă e suficient de mare să amestece fructe și legume într-o combinație a lui, după care provocarea de a ghici ingredientele va fi a ta.

atenția

Vă veți distra pe cinste și vă veți ascuți amândoi atenția!