Cursul online de puericultură este “fratele” mai mic al cursului extins de puericultură desfășurat în offline. Este fratele mai mic, pentru că a intervenit recent în portofoliul de servicii Motherhood Center, dar și pentru că are o durată mai mică. Durata mai mică de desfășurare este strâns legată de provocările satisfacerii componentei practice-aplicative. În cursul de puericultură clasic, participanții experimentau și deprindeau practicile  îngrijirii bebelușului cu ajutorul unor bebeluși-manechin.

În acest curs online de puericultură ne străduim să păstrăm cât mai mult din structura și formatul original, făcând adaptările necesare acolo unde se impun.

Din natura întrebărilor și a tentativelor originale ale  viitorilor părinți-participanți la curs de a practica manevrele demonstrate de lectorii Motherhood, am simțit acut nevoia lor de și mai multă practică și aplicabilitate. Așa că imediat după prima ediție a acestui curs ne-am pus întrebarea: Cum să asigurăm în cursul online de puericultură nu doar componenta practică-demonstrativă, ci și componenta practică-aplicativă pentru participanți?  Ne era clar că viitorii părinți au nevoie să treacă informațiile și practicile specifice îngrijirii nou-născutului prin cât mai multe simțuri.

Scormonind prin memorie și prin imaginație în căutarea unei soluții, iată că am găsit-0. Nu are impactul exersării în realitate, dar e foarte eficace și ușor de implementat în învățarea online.

Mi-am adus aminte din facultate, de la Psihologie cognitivă, de conceptul învățării  ideomotrice. Acest tip de învățare are la bază crearea reprezentărilor mentale ale mișcărilor. William James spunea că fiecare reprezentare a unei mișcări stimulează dobândirea și perfectarea mișcării respective. Am început să caut mai mult. Pe acest concept sunt fundamentate în prezent întregi programe de training mental pentru sportivii de performanță din toată lumea și din toate domeniile.  De la golf, gimnastică, atletism, basket,  handbal, înot, volei, ski, bob la fotbal, antrenorii utilizează imageria motrică.

Tehnica imageriei kinestezice sau a mișcării constă în vizualizarea repetată a unor succesiuni de mișcări fără a executa mișcarea cu intenția de a achiziționa și optimiza competențe practice esențiale.  Acest proces generează la rândul lui efecte fiziologice periferice – neuromusculare, dar și centrale prin scrierea unor coduri și programe.

Am început să introducem această metodă atât de folosită în sportul de performanță în cel mai nou curs online de puericultură by Motherhood din nevoia de a răspunde cât mai îndeaproape nevoilor viitorilor părinți.

 

Dr. psih Camelia Chețu