Poate oare un curs ONLINE de puericultură să îi pregătească pe viitorii părinți pentru îngrijirea bebelușilor lor? Care sunt aspectele care definesc un curs online de puericultură cu adevărat la îndemâna viitorilor părinți?

CARACTER LIVE

Varianta de curs online de puericultură se desfășoară Live. Cele mai multe cursuri online, indiferent de tema lor, sunt filmate și montate în prealabil. Varianta de curs online de puericultură by Motherhood  se ține în direct. Este unul dintre aspectele esențiale care contează foarte mult pentru noi și participanți. El este cel care dă viață cursului. Permite în timp real nu doar interacțiunea dintre participanți și lectori, dar și între participanți. Întrebări, răspunsuri, nedumeriri, adăugiri, recomandări, poante, experiențe personale – toate sunt posibile într-un curs online de puericultură.

LECTORI

Echipa de lectori pentru varianta de curs online de puericultură este aceeași ca pentru cel din offline. Echipa este compusă din doi specialiști – pediatrie și psihologie. În pus, au 12 ani de experiență în susținerea publică a informațiilor și practicilor specifice îngrijirii nou-născutului. Știu să traducă limbajul de specialitate caracteristic celor două domenii științifice și să vorbească pe limba viitorilor părinți.  Așadar, experiența cursului de puericultură din offline i-a ajutat pe cei doi lectori – dr. pediatru Amelia Dan & dr. psih. Camelia Chețu să se adapteze  rapid pentru a susține cu aceeași implicare cursul online de puericultură.

PRACTICA ÎNGRIJIRII NOU-NĂSCUTULUI

Îngrijirea nou-născutului este abordată practic în două ipostaze: demonstrativă și aplicativă.

Practica demonstrativă dintr-un curs online de puericultură constă în arătarea de către lector a unor activități diferite. Participanții urmăresc demonstrații repetate din unghiuri diferite și însoțite de explicații cu sens.

Cum se ține bebelușul în brațe de către părinte? Care e modul în care e trecut dintr-o poziție în alta? În ce fel se îmbracă/ dezbracă de către părinți? Cum i se face baie și toaleta de după baie? Cum este hrănit și cum i se schimbă scutecul? Care sunt pozițiile în care doarme bebelușul? Cum arată joaca și interacțiunea cu bebelușul? – Toate sunt în continuare posibile.

Într-un curs online de puericultură, avantajul este că putem apropia îndeajuns camera de lector în timp ce demonstrează. Astfel, participanții au acces mai îndeaproape și cu mai mare claritate la secvențele respective.

În ceea ce privește partea în care participanții exersau pe manechin toate aceste practici, nu mai este posibilă în același format în online. Surprinzător însă este că viitorii părinți găsesc idei uimitoare orientându-se prin casă în căutarea unei opțiuni concrete. Cu privire la aceste aspect, suntem în căutarea unei variante de substitut care să le permită participanților să exerseze  din fața laptopurilor.

ACCESIBILITATE

La cursul online de puericultură pot participa viitori părinți din toate orașele, comunele și satele din România și nu numai. Cum la cursul de puericultură desfășurat în offline, în sediul Motherhood Center, ajungeau cu precădere viitorii părinți din București și împrejurimi, cursul online este mult mai generos în ceea ce privește accesibilitatea și adresabilitatea lui.

CONFORT

În general, le recomandăm părinților să participe la un curs de puericultură începând cu 30, respectiv cu 25 de săptămâni de gestație pentru sarcina cu risc. Începând cu 25/ 30 săptămâni de sarcină, nevoile de confort fizic și raport mișcare-repaus sunt mai mult ca oricând evidente. Pentru viitorii părinți a participa la un curs online de puericultură din canapeaua, fotoliul sau patul de acasă e creme de la creme, iar asta înseamnă enorm pentru ei.

Dintotdeauna, viitorii părinți au avut parte de o formă de pregătire și  suport din partea familiei de apartenență în îngrjirea bebelușului. În vreme de pandemie, când ceilalți nu pot fi fizic lângă ei, un curs online de puericultură poate fi cea mai bună opțiune pentru viitorii părinți.

Detalii ogranizatorice curs online de puericultură by Motherhood:

Cursul online de puericultură se ține Live pe platfoma Zoom.
Agenda cursurilor de puericultură o găsiți aici.