• Mami, am voie? E o întrebare nedusă până la capăt. Una despre care și părinții și copiii știu că ar continua cu la tv/ telefon/ tabletă/ playstation.

Mai există oare părinte/ bunic/ adult care să nu fi observat cât de absorbiți sunt copiii în fața electronicelor? Ochii li se cască involuntar, în timp ce vocile altora și efectele sonore speciale le inundă spațiul interior. Îi vedem și mai ales, îi simțim altundeva, departe de noi, în lumi diferite, dureros de paralele. Legătura dintre noi se pierde.

Asta până când fie vine pauza de publicitate, fie îi oprim cu fermitate, fie au nevoie la toaletă/ li se face sete sau foame. Desigur, numai în cazul în care absorbirea lor în portalul acesta magic – plin de culoare, muzică, intensitate, aventură, suspans, învățături, provocări, emoție –  nu a ajuns să le altereze contactul cu propriul corp și nevoile fiziologice.

În realitate, dincolo de încântarea și interesul cu care urmăresc conținutul online, durata prelungită și repetabilitatea la intervale scurte de timp, iar și iar, toate duc la o arhitectură peisagistică neurologică specifică. Felul în care se amenajează acest peisaj – rețele neurologice din creierul copiilor – constituie unitatea de bază prin care se raportează la ei, la ceilalți și mediu.

Și în capul fiecărui copil se amenajează un peisaj unic. Unele peisaje sunt fluide, altele în anumite colțuri sunt dominate de haos și dezordine, ori de prea mult sau prea puțin. În urmă cu ceva ani, în practica mea privată am lucrat cu un băiat în vârstă de 10 ani. Prezenta manifestări specifice tulburării sfincteriene de tip encoprezis – defecare în chilot. Pe scurt, acest copil făcea caca pe el (la 10 ani!!!) în timp ce juca jocuri pe calculator. Uneori, nici nu își dădea seama că făcea, iar alteori, își dădea seama la limită, când fix în ultimul moment se ridica din canapea să se îndrepte grăbit înspre toaletă, unde de cele mai multe ori nu ajungea în timp util.

Desigur, oricât de captivante ar fi fost jocurile respective tot nu ar fi putut constitui singurul motiv pentru care el trecea prin această situație. Dinamica familiei era dată peste cap, cu un tată absent și o mamă total depășită de sarcinile și provocările zilnice și nu numai.

Fără doar și poate, electronicele vin și vor veni ca o avalanșă în viața copiilor noștri, a noastră, a tuturor.
Fără doar și poate, electronicele ne simplifică foarte mult viața, învățarea și dezvoltarea.
Fără doar și poate, electronicele ne pot și devia procesul devenirii noastre.
Fără doar și poate în absența cunoașterii modului în care creierul uman – al copilului și adultului – răspunde la interacțiunea cu conținuturile livrate în format electronic, nu vom avea suficientă forță de convingere care să ne ajute să rămânem fermi pe poziție în stabilirea unor limite în relația cu device-urile.

Cu toții avem întrebări legate de Cum? Când? De când? Cât? Ce? De ce? vis-à-vis de impactul device-urilor în procesul dezvoltării copiilor noștri. Câteva răspunsuri există deja. Multe dintre din ele sunt încă în curs de căutare, elaborare, argumentare și validare.

Sâmbătă 15 Septembrie 2018, Raluca Ioana Teleanu – medic neurologie (șef secție Neurologie pediatrică a Spitalului Victor Gomoiu), Georgiana Roșculeț (coordinator Programe Educaționale “Salvați Copiii”), dl Cristian Ciocan (Comisar Șef Poliția Română, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), ne vor răspunde la întrebări ca:

  • La ce vârstă poate bebelușul meu să se uite la televizor?
  • Este în regulă că un copil între 1-3 ani să se joace pe tabletă?
  • Este vreo legătură între jocurile online și tulburările de concentrare a atenției (ADHD)?
  • Ar trebui să îi lăsăm pe copii (adolescenți) să stea cât vor pe smartphone?
  • Ce (nu) știm despre dependența de internet?
  • Care sunt cele mai noi studii efectuate de neurologi, ciberpsihologi și cercetători în domeniu?
  • Ce soluții avem la îndemână pentru a ne proteja pe noi și copiii noștri?

creier

Detalii organizatorice:

Data eveniment: 15 septembrie 2018, orele 10.00 – 13.00
Locație: Hotel Sheraton
Organizator: English Kids Academy
Bilete: https://www.bilete.ro/copilul-meu-si-tehnologiile-oportunitati-si-riscuri/
Moderator va fi Virgil Ianțu.

Motherhood Center oferă 5 bilete cu 50% la evenimentul "Copilul meu și tehnologiile. Oportunități și riscuri". Tot ce ai de făcut este să trimiți pe email office@motherhood.ro, mesajul Vreau să particip! Trimițând acest mesaj, vei plăti 60 lei în loc de 120 lei pentru un bilet.
Biletele cu discount vor fi acordate în ordinea solictărilor primite.