Cu doi ani în urmă, ți-ai ținut pentru întâia oară copilul în brațe, l-ai strâns la piept, l-ai privit cu nerăbdare și curiozitate, i-ai auzit glasul, i-ai numărat degetele de la mâni și de la picioare. Apoi, ai răsuflat ușurată și fericită. Era teafăr și în viață. Unde mai pui că era și adorabil. De atunci încoace, prin practica zilnică a îngrijirii și iubirii lui, ai învățat și deprins abilități noi. A fost cu de toate, nu-i așa?! Cu nopți nedormite, cu dureri în corp, cu îndoială și neputință, cu singurătate și retragere din viața socială, cu rutina anchilozantă și cu gol în stomac. Dar și cu bucuria de a fi privită ca o zeiță, cu certitudinea că acolo în tine e ceva ce numai tu poți avea pentru copilul tău, puterea mirosului și brațelor și vocii tale care îi alungă neliniștea și durerea și cu prospețimea privirii de copil mic prin care te uiți cu încântare la viață.

Cum doar câteva săptămâni au mai rămas până la reîntoarcerea la serviciu,  întrebări noi freamătă în tine din ce în ce mai aprig. “Cu cine îmi las copilul cât voi fi la serviciu? Cum voi găsi timp și pentru serviciu, și pentru copil, și pentru casă, și pentru mine? Dacă o să se simtă abandonat? Nu mai bine ar fi să mai rămân lângă el? Ce este mai important: serviciul sau copilul? Dar cum o să ne descurcăm financiar dacă nu mă întorc la serviciu? Și ce mai știu eu din ce făceam înainte la serviciu? Nu ar fi mai bine să încep o afacere a mea?  etc”

mame la serviciu

Acolo, în câmpul tău și doar al tău se dă o bătălie acerbă între a te reîntoarce la serviciu și a rămâne acasă cu/ lângă copilul tău? Între frica riscului de îmbolnăvire cu Covid  la birou și promisiunea siguranței de a rămâne acasă, de cealaltă parte?  Între teama de a nu te descurca la serviciu pe de o parte, și necesitatea de a îți relua activitatea profesională? Între vinovăția de a îți lăsa copilul cu oameni pe care nici tu nu îi cunoști prea bine (ex. educatoare, bonă etc.) ori cu care nu ai o relație funcțională și sigură (ex. mama, soacra)?

Fiecare mamă care se reîntoarce la serviciu după concediul de îngrijire al copilului traversează în felul ei acest câmp în care forțele antagonice Pro și Contra reîntoarcerii la serviciu se ciocnesc chinuitor. E un întreg travaliu de înțelegere și acceptare. Și tot la fel de adevărat e că fiecare mamă iese din acest câmp cu propria soluție. Sunt mame care aleg să nu se mai reîntoarcă la serviciu – conștient și multe, inconștient, rămânând din nou însărcinate, fără a își dori cu adevărat așa curând un alt copil. Sunt mame care se reîntorc la lucru conștiente de etapa de tranziție în care se află, cu înțelegere și bândețe pentru ele însele, dar și mame care se reîntorc la serviciu neacceptând cu adevărat această opțiune, ceea ce le consumă și distruge pe interior și exterior.

A fi mamă implică un set de înalte resurse și competențe. Necesită maturitate și experiență de viață, claritate și obiectivitate, înțelegere și înțelepciune. Și din interiorul acestui nucleu matern se ia și acceptă decizia reîntoarcerii la serviciu.

În cazul în care ești mămică ce te vei reîntoarce curând la serviciu și vrei să te bucuri de echilibru în relația cu munca, copilul tău și mai ales cu tine însăți, îți recomandăm programul online “Cum să îmbini munca cu noul rol de mamă după reîntoarcerea din CIC” susținut de Mame în echilibru  și desfășurat în perioada 28-30 Octombrie 2021. Programul este conceput de specialiști în HR, mame și coach și oferă drept bonus o sesiune 1-to-1 cu oricare dintre cei lectori-coach.

Vei afla care sunt drepturile tale legale după reîntoarcerea din CIC, cum poți gestiona sentimentul de vină, cum te poți pregăti pe tine și copilul tău  pentru această schimbare.

Detalii înscriere/ participare aici.