Gândește-te la atenție ca la un copil, care face parte dintr-o familie cu 4 copii, pe numele lor: Atenția, Motivația, Emoția, Reglarea impulsurilor. Între ei sunt la fel ca în orice familie cu mai mulți copii, legături de sânge și nu numai – de ajutor, suport, grijă, rivalitate etc. Ba mai mult, ca în orice familie, când un membru al ei se destabilizează, trece printr-o fază de criză, efectele sunt sunt contagioase, fără o perioadă de incubație prea mare, atingându-i pe toți.

 Atenția, Motivația, Emoția și Reglarea impulsurilor sunt legate așadar, una de alta. Nu e motivație, nu e nici atenție. Copilul (indiferent de vârstă) traveresează un eventiment traumatic (divorț, boală, deces abuz), este stresat și nefericit, atunci atenția lui este total zdruncinată. Nu poate să își controleze vocea și corpul, este haotic în mișcări, corpul lui freamătă chiar și atunci când stă locului, vrea totul imediat și tolerează cu dificultatea amânarea satisfacției, țipă iar și iar, îi e greu să își astepte rândul la joacă, atunci atenția lui este cu siguranță și ea împrăștiată. Visează, alunecă pe gânduri și este aerian? E cu totul în alt film decât cel al prezentului.

Cum atenția e angajată în memoria de scurtă durată, memoria de lucru și implicit, în procesul învățării, în cazul în care copilul are dificultăți în a își concentra atenția, atunci performanțele la școală vor fi cel mai probabil afectate. Informațiile vor trece pe lângă el, iar dacă vor ajunge totuși, la el, în situații care reclamă concentrarea ca teste/ examene, atunci va obține note mai mici “din greşeală, din neatenţie”.

Lovitura de grație, vine totuși din legăturile complicate ale atenției cu emoției. Dacă rezultatele școlare oscilante nu sunt un capăt de țară, nevoia de a îți ști copilul bine și echilibrat (desigur cu episoadele lui firești de furie, tristețe) este una dintre cele mai sensibile nevoi ca părinte. Realitatea profund personală, intimă și adâncă a copiilor (indiferent de vârstă) cu dificultăți de atenție pe care o poate confirma orice psihoterapeut este aceea că ei poartă în epicentrul ființei lor o suferință vie. Chiar și studiile experimentale, de laborator, care au un design riguros, confirmă că tristețea crește distragerea atenției de pe stimuli (Pacheco-Unguetti, A. P., & Parmentier, F. B. R., 2014, Smallwood, Fitzgerald, Miles & Phillips, 2009).

Un copil care nu își poate concentra atenția este în esență, nefericit! Chiar dacă îl vezi alergând de acolo – acolo, chiar dacă este înconjurat de copii, chiar dacă se joacă cu determinare cu mingea sau pe tabletă, chiar dacă îl auzi că vorbește răsunător. Tot nefericit este! Cum ar fi dacă pentru câteva clipe ți-ai concentra atenția pentru a găsi răspunsul la întrebarea: Oare ce îl face pe copilul meu să fie nefericit? Oare de ce anume are el constant, nevoie de la mine și îmi este greu să îi ofer?

Pentru a își îmbunătăți atenția, un copil nu are nevoie atât de tehnici precise, de jocuri exacte de concentrare a atenției sau corpului. Pentru a își îmbunătăți atenția, are nevoie, mai întâi de toate, să primească atenție din exterior, să fie motivat sănătos și să fie ajutat să își stăpânească impulsurile. E ca la biliard. Pentru a introduce bila neagră (Atenția) în buzunarul mesei (Copilul tău) e nevoie mai întâi să lovești alte bile (motivația, emoția, reglarea impulsurilor).

Participă sâmbătă – 13 Mai 2018 la conferința: Atenția copiilor – De la scurtcircuitare la concentrare. Cum poți susține dezvoltarea atenției copilului tău (indiferent de vârsta lui) by MotherHood Center & dr. psih. Camelia Chețu pentru a descoperi direct de la sursă, din practica lucrului cu copii și adulți cu dificultate de atenție, dar și din perspectiva celor mai moderne și revoluționare studii și experimente internaționale:

  • cum se dezvoltă atenția de-a lungul întregii vieți,
  • care este tabloul viu al scurtcircuitării atenției,
  • de ce se scurtcircuitează atenția,
  • care sunt primii indicatori (încă din primul an de viață) ce anunță dificultățile atenției,
  • ce poți face pentru a susține dezvoltarea atenției copilului tău (indiferent de vârsta lui) – prevenție & intervenție.

Formatul evenimentului va fi unul complex (cu informații, experiențe, vigniete clinice video), interactiv, experiențial (aducând numeroase experiențe de Atenție pe care le vom trăi împreună), generator de convingeri interioare și personale puternice cu privire la rolul relației părinte-copil în dezvoltarea și concentrarea atenției copiilor.

Detalii conferință:
Eveniment recomandat: viitorilor părinți, părinților (indiferent de vârsta copiilor), specialiștilor care lucrează cu copii - psihologi, asistenți sociali, cadre didactice, kinetoterapeuți.
Speaker: dr. psih. Camelia Chețu*
Preț bilet: 150 lei/ persoană,250 lei/ cuplu
Locuri limitate: 30 
Biletele se pot achiziționa până la data 1 Mai 2018: office@motherhood.ro, https://cameliachetu.ro/cumpara/
Plata biletelor se realizează doar prin virament bancar: SC Creative Children SRL, RO25INGB0000999904622608, ING Bank 
Mențiune: După efectuarea plății, se va transmite dovada de plată (scan/jpg) pe email: office@motherhood.ro.
Locație: La firul ierbii - Splaiul Unirii nr. 160 (la 5 min. de stațiile de metrou Timpuri Noi și Mihai Bravu)

* Dr. psih. Camelia Chețu este creatoarea CD-ului audio de meditații ghidate în sarcină "În pântecele tale" și a kit-ului Stop.JOC - Jocuri și activități pentru părinți bebeluși - produse care promovează concentrarea atenției în cadrul diadei părinte - copil. Conduce și desfășoară programe de training workshop-uri pe problematica Distragerii și concentrării atenției școlarilor.