Niciun copil nu ar trebui să se ia repetat și plin de cruzime de un alt copil. La fel cum niciun adult nu ar trebui să se ia repetat și violent de un alt adult. Și totuși, se întâmplă dintotdeauna. Și se va întâmpla mereu. Mai ales odată cu intrarea în colectivitate – grădiniță/ școală.

A îl echipa pe copil la modul responsabil cu tehnici de autoapărare fizică și verbală este un „must” pentru echilibrul interior, pentru cum se vede el pe sine, precum şi pentru relaţiile cu ceilalţi.

Puține sporturi sunt atât de specifice pentru acest obiectiv al autoapărării ca artele marțiale. În plus, formula lor caracteristică îmbină sprinteneala, rezistența și înțelepciunea corpului cu reguli și autoreglarea impulsurilor, dar și tehnici de conștientizare posturală și nu numai. Dintre toate acestea, două sunt esențiale. Și vă zic asta, pentru că eu particip adesea la clasele de jiu jitsu ale copiilor mei. Cum altfel, aș putea să mă uit continuu la ei cu uimire când fac tot feluri de salturi curajoase, de manevre complicate, de căzături spectaculoase dacă nu i-aș privi. Mergeți cu ei la clasele la care participă pentru a îi vedea cum sar de la un nivel la altul. Nu fiți doar comisionari care achită taxele și fac pe șoferii. Veți avea o grămadă de beneficii în plus ori de câte ori îi priviți. Ori de câte ori ei vă văd că îi vedeți.

Prima este agilitatea pe care o învaţă şi exersează continuu pentru a sări peste obstacole.

reguli

reguli

Cea de-a doua derivă din prima și se referă la imunizarea copiilor privind teama de a cădea. Unii dintre ei se transformă în pisici și învață să cadă în picioare. Alții, în diferite poziții – toate de protecție și cu zâmbetul pe față.

reguli

reguli

reguli

Cele 5 reguli de autoapărare pe care sensei Radu Niță  se asigură la fiecare antrenament că sunt amintite, înțelese și executate, sunt automatizate la nivel de crez.

  1. Evită lupta cu orice preț!

reguli

reguli

2.  Dacă ești atacat (agresat fizic), apără-te!

reguli

3. Dacă ești agresat verbal – urmează cei 3 S-uri:

  • Spune-i!
  • Spune-l!
  • Supune-l!

reguli

4. Nu lovi niciodată agresorul. Aplică tehnici de control și negociază.

reguli

5. Când aplici o tehnică de finalizare, folosește forță minimă și negociază.

reguli

Os!

(O scurtă paranteză și recomandare de părinte. Indiferent de tipul de activitate de care copilul tău e interesat, poate chiar pasionat, de la sport la artă ori IT, caută cei mai buni mentori pentru el. Pictori, sportivi, specialiști. Pasionați. Plini de energie. Creativi. Înțelegători. Cu bunătate în suflet.)

Material realizat cu sprijinul Academiei Aiki Seishin Ryu.
contact@aikiseishin.ro
www.aikiseishin.ro
www.facebook.com/aikiseishin