Restricțiile privind interacțiunea socială din pandemie au un puternic impact asupra stării noastre de bine. Viitorii și proaspeții părinți au mare nevoie de comunitate, de suportul social. Nu degeaba se spune că e nevoie de un sat ca să crești un copil.

Pentru proaspetele mame, interacțiunea socială este esențială. Le ajută să  facă față rutinei de zi cu zi, dar și să schimbe experiențe referitoare la creșterea și îngrijirea bebelușului.

O mamă se naște o dată cu un copil. A fi mamă e ceva ce se învață. E o experiență în continuă schimbare, care cere multă flexibilitate și adaptare. E un rol ale cărui atribuții se rescriu de la o etapă de dezvoltare a copilului la alta.

Să ai incertitudini și dileme și să te întrebi dacă ceea ce faci funcționează e ceva cât se poate de normal și sănătos. Mamele învață având grijă de copil în mod activ, dar și din experiența altor părinți. De aceea, multe mame cer și oferă ajutor în grupuri online ori ascultă diferite podcasturi.

Iată câteva podcast-uri, pe care le poți asculta când adormi bebelușul, când îl porți în sistem sau îl plimbi în cărucior ori chiar în toiul nopții când te-ai trezit a-nu-știu-câta-oară pentru a îl hrăni și  somnul ți-a fugit.

  1. Mame  este podcast-ul de la DOR. Gazdele Oana Sandu și Ana Maria Ciobanu, mame la rândul lor, discută cu alte mame despre relația cu munca după apariția unui copil, despre ce inseamnă maternitatea în ziua de astăzi sau cum se schimbă relația de cuplu atunci când apare un nou membru. Poveștile sunt diverse și emoționante și îți vor aduce multe momente de „aha!”.
  2. Motherhood Sessions  este un podcast dezvoltat de dr. Alexandra Sacks, psihiatru specializat pe tranziția către rolul de mamă, care stă de vorbă cu mame despre o serie de subiecte foarte diverse prin care multe femei trec (mult mai multe decât ți-ai imagina) și ne face martori la conversații greu de purtat în afara cabinetului unui terapeut. Un articol care ți s-ar putea părea interesant, scris de dr. Alexandra Sacks, este cel din New York Times, intitulat „The Birth of a Mother”
  3. One Bad Mother este un podcast de comedie găzduit de Biz Ellis și Theresa Thorn despre maternitate și cât de nefiresc se simte uneori acest nou rol. De reținut că nu ne e tuturor la fel de ușor. One Bad Mother are sute de episoade, nu vei rămâne așadar prea curând fără o sursă bună de inspirație, dar și de amuzament. Gazdele abordează subiecte variate care scot în evidență cât de stângaci și inconfortabili suntem uneori în rolul de părinte, dar și că e ok să fie așa.
  4. Mom & Mind este un podcast care se concentrează pe sănătatea mintală a femeilor în timpul sarcinii, dar și după naștere. Gazda, dr. Kat (Katayune Kaeni), psiholog și specialist în sănătatea mintală a femeilor însărcinate și a mamelor, intervievează mame, tați și experți despre cum pot face părinții față acestei noi perioade, despre cum să gestioneze anxietatea, depresia sau alte afecțiuni care pot surveni în urma unei sarcini, a unei nașteri sau a asumării rolului de părinte.
  5. Unruffled  se regăsește pe multe ale liste de recomandări, dar asta pentru că s-a dovedit a fi o resursă valoroasă pentru mulți părinți. Chiar dacă copilul tău e încă bebeluș, poți asculta de acum acest podcast, cu sfaturi practice și specifice, pentru situații comune în care părinții se găsesc. Janet Landsbury are o vastă experiență de lucru cu părinți și copii, iar una dintre cărțile ei a fost tradusă și la noi cu titlul „Nu există copii răi”.
  6. Parentland  oferit de BBC World Service și  Scummy Mummies dacă îți place umorul britanic și accentul nu-ți dă bătăi de cap.

Toate podcasturile recomandate pot fi accesate gratuit, de pe website-urile gazdă sau pe diverse platforme (Apple Podcasts, Spotify etc.). La o simplă căutare pe Google vei găsi și alte podcast-uri care te-ar putea interesa. Îți recomandăm să împărtășești și cu partenerul tău idei sau chiar să îi trimiți episoadele care crezi că sunt relevante pentru voi în această nouă perioadă și, mai ales, să vorbești (și cu alte femei) despre devenirea ta ca mamă, ce înseamnă și cum se simte.

Keywords: podcast, mame, maternitate, anxietate, depresie, relatie, cuplu, parinti