Felul în care se țese viața unei proaspete mămici, zi după zi, imediat după nașterea bebelușului, este deosebit de alambicat. Planuri temporale se amestecă atât de rapid încât ajung să fie greu de descifrat. Prezentul din brațele tale (ritmul bebelușului de a mânca, dormi sau nu dormi, de a plânge și a se dezvolta) se îmbină cu viitorul (Hai, să mai crească un pic! Să împlinească măcar 1 lună. Apoi 3. Apoi 6 luni….) și mai ales cu trecutul (cu așteptările elaborate în timpul sarcinii despre cum va funcționa bebelușul ori cum va arăta noua ta viață și în mod special cu vaporii evenimentelor trăite de tine cu mulți ani în urmă, de obicei în copilăria timpurie).

Rezultatul acestui amestec ia adesea, pentru multe femei, forma depresiei postnatale, pe care nu o să o mai descriu aici. Cert e că începe o confruntare interioară plină de forță cu autovinovăția, cu neputința de a identifica și răspunde nevoilor bebelușului tău de la nivelul simțurilor și intuiției tale, cu îndoiala de sine și compararea crudă cu mamele din jurul tău, cunoscute și mai ales necunoscute, cu frământarea interioară, cu nesiguranța, cu insomnia și implicit, epuizarea stocurilor de energie.

Acum, pe de altă parte, probabil că ai auzit că indiferent de natura lor, toate emoțiile sunt bune, folositoare, că nu sunt întâmplătoare și mai ales, că au un rost anume. Și bucuria, și tristețea, și frica, și furia.

La fel este și cu depresia, care în sine, este un compozit dinamic de stări emoționale accentuate. Știu, sună paradoxal. Cum ar putea oare depresia, atât de fățarnică, necruțătoare și greu de înduplecat, să îți aducă plus valoare?

Pentru a te apropia în a găsi rostul depresiei tale postnatale (pentru fiecare proaspătă mămică are un alt rost), iată 4 întrebări-cheie pe care eu le folosesc în cabinet cu clientele cu care lucrez pe această problematică. Sunt întrebări ale căror răspunsuri deschid uși ce dau înspre culoare interioare nebănuite.

  1. Ce crezi că depresia ta postnatală te ajută să descoperi în tine?
  2. Ce crezi că depresia ta postnatală te ajută să descoperi în ceilalți (în cei din jurul tău)?
  3. Ce crezi că depresia ta postnatală îi ajută pe ceilalți să descopere în ei înșiși?
  4. Ce crezi că depresia ta postnatală îi ajută pe ceilalți să descopere în tine?

Din experiența terapeutică pe această temă, ca răspunsuri la prima întrebare, depresia postnatală le ajută pe multe proaspete mămici nu doar să afle, cât mai ales să simtă cât de importantă este pentru ele nevoia de control/ de autonomie/ ori de recunoaștere.

Referitor la cea de-a doua întrebare, cele mai multe femei descoperă oamenii-resursă din jurul lor, care le permit sau facilitează practicarea exercițiului de verificare a bazei de siguranță în ei, de a se lăsa îngrijite de ceilalți, valorizate nu pentru ceea ce fac, ci pentru cine sunt.

Cea de-a treia și a patra întrebare le conduc direct înspre o abordare neconvențională. Cea în care depresia postnatală nu aduce beneficii doar proaspetelor mămici, ci și celor din jur, care au șansa de a conștientiza propriile lor resurse ( ex. putere, răbdare – Nu credeam că aș fi putut găsi în mine atâta răbdare!) și de a le vedea altfel (ex. Cred că, fiind martorul depresiei mele și văzând cum se manifestă, soțul meu realizează mai mult decât oricând, cât de importantă sunt pentru el, pentru noi, pentru copil.)

Înainte de a te mobiliza împotriva depresiei, caută să înțelegi beneficiile pe care ți le aduce ție și celorlalți.

 

Dr. psih. Camelia Chețu