14 Cărți de citit despre Sarcină și Bebeluș (0-1 an)

Recomandate de Motherhood & Co

Sunt ultimele luni de sarcină. Întrebări peste întrebări năvălesc în mintea viitorilor părinți: Cum ținem copilul în brațe? Are el nevoie să-i vorbim încă din primele zile de viață chiar dacă nu înțelege? Și dacă nu îmi vine să ii vorbesc, trebuie să mă forțez? Cum știm de ce plânge și mai ales ce facem când plânge? Îl lăsăm să plângă? Care e treaba cu depresia postpartum? Mai pot avea eu grijă de copilul meu în acest context? Cum împăcăm viziunea noastră cu cea a părinților noștri, care vor veni să ne ajute cu copilul în primele săptămâni de viață? Unde doarme copilul – singur la el în cameră ca să fie cât mai “independent” sau cu noi în dormitor? Dacă se învață să doarmă cu noi în cameră cum am tot auzit de la părinți care dorm în pat cu copilul până la 5/ 9 / 12 ani? Până la ce vârstă e bine să îl alăptăm?…..

Întrebări peste întrebări.

Mai mult decât atât, grupul social se modifică ușor-ușor. În el își fac intrarea prieteni, colegi – părinți la rândul lor, cu copii mai mici sau mai mari. Fiecare desigur, cu propriul set de informații, cercetări, experiențe, sfaturi și recomandări, care se încheie cu un Amin constant pe ton profetic – O să vedeți voi! Fiecare cu propriul RIC: Regulament de îngrijire a copilului.

Incertitudinile viitorilor/ proaspeților părinți se amplifică și mai mult. Și atunci se îndărătnicesc în căutarea unui numitor comun. Sunt vulnerabili și avizi de cunoaștere. Au nevoie mai mult decât oricând să înțeleagă, să pătrundă mecanismele explicative ale relației dinamice și reciproce cauză – efect, unde cauza și efectul sunt rând pe rând, expresia comportamentului lor și a bebelușului. Așa că mai mult decât experiențele personale ale apropiaților sau necunoscuților lor ca și părinți nu le sunt suficiente. Prin urmare, se întorc înspre cărți consistente și vii în egală măsură, care să îi ajute să se dumirească.

Am întrebat 7 bloggeri – toți părinți (fără excepție), care trăiesc, înțeleg și vibrează similar la aceste nevoi ale viitorilor/ proaspeților părinți, care au fost pentru ei cele mai de impact 2 cărți folositoare în perioada sarcinii și primului an de viață al bebelușului. 

Bogdana Dobre – mamă a 3 copii (nu tripleți), blogger –  Premiul pentru cel mai bun blog de parenting, RoBlogFest), Ioana Chicet-Macoveiciuc (alias Prințesa Urbană, autoare de cărți O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă (2015)Te iubesc, orice-ai face (2016), Mami e gata? Aventuri haioase în bucătărie (2016), Miercuri, respirăm (2016), Ana Nicolescu (alias Mămica Urbană), Valentina Secară – fondator Acorns Training CentreCristina Oțel – trainer, Diana Vasiliu – psiholog, trainer Allen Carr Romania), Alexandra Dincă – fotojurnalist & antropolog la Fotografii de familie și Documentaria), Camelia Chețu – psihoterapeut, fondator Motherhood Center.

 Menționăm că această listă nu urmărește scopuri de marketing, de promovare și creștere a vânzărilor cărților respective, ci vine ca răspuns la solicitările repetate ale clienților Motherhood Center, participanți la cursurile de puericultură. Este, da! o listă în primul rând pentru ei, pentru cei care pleacă înaripați și stârniți de la cursurile de puericultură dorindu-și să afle mai mult și mai mult despre dezvoltarea copilului în perioada intrauterină și extrauterină și care ne-au bătut atât, dar atât de mult la cap să o facem odată! În cele din urmă, pentru mulți poate cu întârziere (și chiar ne pare rău), pentru cei mai mulți, sperăm la fix, e gata!

Conceptul continuum de Jean Liedloff și Puncte de cotitură – de la naștere la 3 ani de T. Berry Brazelton au fost cele mai recomandate cărți. Cu un singur clic pe imaginea de mai jos, descoperă toate cele 14 cărți de citit despre sarcină și primul an de viață al bebelușului recomandate de Motherhood & Co.

motherhood_14

 

Despre: Admin

Motherhood Center Team office@motherhood.ro