Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Acasa Servicii Noutati Newsletter Parteneri Contact

Theraplay®

Workshop pentru parinti - bazat pe principiile Theraplay®:

Construieste o legatura puternica cu copilul tau

Workshopul Construieste o legatura puternica cu copilul tau se bazeaza pe principiile Theraplay®, fiind fundamentat pe cele patru calitati esentiale ale relatiei parinte-copil: Structura, Implicare, Grija si Provocare, finalitatea constand in dezvoltarea unei legaturi speciale in interiorul familiei. La baza lui sunt paternurile naturale ale interactiunii jucause si sanatoase dintre parinte si copil, ceea ce inseamna ca ne vom juca foarte, foarte mult.

Deoarece aplicabilitatea acestui workshop este extinsa, adresandu-se parintilor cu copii din prima zi de viata pana la varsta de 12 ani, pentru o cat mai buna organizare, evenimentul se va desfasura numai cu parintii. Aceasta abordare va aduce si mai multe beneficii, intrucat in activitatile si jocurile planificate in structura workshopului, veti experimenta intens rolul copilului – veti intelege cum se vede el pe sine insusi si ceilalti, veti intra in contact cu nevoile sale, va veti accesa disponibilitatea si resursele interioare pentru joc si veti invata o multime de jocuri deopotriva calde si provocatoare, sensibile si haioase, fizice si emotionale, de atasament si separare.

Structura tematica:

 • Privind spre atasament: Modele interne de lucru. Cum ajung copiii sa se raporteze la ei insisi si ceilalti. Aplicatii practice.
 • Relatia parinte – copil si nevoile sale. Activitati/ jocuri bazate pe principiile Theraplay®. Cum alegi jocurile de care copilul tau are nevoie.
 • Mesaje si amprente emotionale cu care copiii pornesc la drum in viata.
 • Lectiile trecutului: Legaturi ce conteaza, legaturi de familie.
 • Hai la joc Aici si Acum. Aplicatii practice. Role play.

Detali organizatorice:

 • Data: 26 Noiembrie 2016, orele 1030 - 1200
 • Locatie: Motherhood Center, Al. Solca nr. 8, sector 5, Bucuresti
 • Grup: max. 10 persoane. Inscrierile se fac la tel.: 0721.608.096 sau pe email: office@motherhood.ro.
 • Cost: 100 lei/ persoana, 150 lei / cuplu (sau daca veniti cu o prietena)
 • Workshopul este sustinut de Camelia Chetu – psihoterapeut cu Specializare inTheraplay® (Istanbul, 2013).


curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura curs de puericultura

Despre Theraplay®Psih. Camelia Chetu
specializata in Theraplay® si MIM
(Mai 2013, Istanbul)

Theraplay® este marca inregistrata pentru The Theraplay Institute USA.

In anul 1976, Ann Jernberg - director clinic al programului de sanatate mintala Chicago Head Start, impreuna cu Phyllis Booth, care a studiat in Londra cu renumitul psiholog Bowlby - parintele atasamentului, dezvolta Theraplay® ca program de interventie psihoterapeutica pentru copii de la bebelusi la adolescenti, si adulti.

Principiile Theraplay® se bazeaza pe teoria atasamentului, iar modelul sau este interactiunea sanatoasa si acordata dintre parinti si copii. Eficacitatea Theraplay® izvoraste din implicarea atasamentului prin joaca tocmai pentru a intalni nevoile reale ale familiei. Interactiunile in joaca configurate de Theraplay® ii ajuta pe parinti si copii sa se apropie fizic si emotional conectandu-se realmente. Astfel, parintii nu isi impun punctul lor de vedere cu privire la ceea ce copilul are nevoie, ci dimpotriva raspund nevoilor sale de confort, siguranta, contact, grija, creandu-i o baza sigura cu care sa se aventureze in viata plin de incredere. Ii incurajam pe parinti sa se joace cu copilul (indiferent de varsta lui) ceea ce alimenteaza pe viata capacitatea acestuia de a se raporta cu bucurie si armonie la ceiallti.

Misiunea Theraplay® este: "construirea unor familii puternice, copii si adulti sanatosi emotional".

CONCEPTELE ESENTIALE Theraplay®:

Centrul cercului reprezinta esenta Theraplay® in practica. Parintele/ parintii si copilul sunt pusi de catre terapeut in contact direct, facilitandu-le accesul la experiente aici si acum, la un mod noul de a relationa, care promoveaza atasamentul si bucuria intalnirii celuilalt.

Cercul interior: BAZELE TEORETICE ALE THERAPLAY® In aceasta sectiune sunt listate caracteristicile distinctive pentru Theraplay®, fiecare dintre ele fiind sustinute de teorii si cercetari care subliniaza importanta lor pentru atasament, sanatate mintala si interactiune.

1. Interactiva si bazata pe relationare: accentul interventiei este pus pe relatia in sine si in acest sens, activitatile Theraplay® folosesc ritmul, sincronizarea si rezonanta afectiva, functiile neuronilor-oglinda.

2. Experienta directa Aici si Acum: Modificarile in relatiile cu ceilalti sunt sustinute cel mai bine prin componenta afectiva traita aici si acum si nu prin a vorbi despre sau a interpreta simbolic un comportament sau altul. Provocam modelul intern de lucru al copilului raspunzandu-i prin comportamente care nu sunt congruente cu ceea ce el asteapta - ex.: comportamentul unui copil cu model intern de lucru negativ este vazut dintr-o perspectiva pozitiva.

3. Ghidata de adult: Dezvoltarea unei relatii sanatoase necesita prezenta unui adult care il poate face pe copil sa simta ca acesta il securizeaza, il sustine si ii ghideaza comportamentul. In Theraplay® avem grija in special ca copilul sa se simta in siguranta tot timpul, organizand jocurile haotice, dirijandu-i activitatile astfel incat sa se acordeze starii lui emotionale, stabilind intr-o maniera calda si continatoare asteptari clare si limite in jocurile desfasurate.

4. Receptivitate, Acordare, Empatie, Reflectare

5. Preverbal, Social, Dezvoltarea Emisferei Cerebrale Drepte: Noile dscoperiri din domeniul neurobiologiei si efectele neglijarii si traumelor asupra creierului sprijina focusul nostru pe intalnirea nevoilor emotionale ale copiilor mici si identificarea modalitatilor de a-i linisti pe cei speriati si agitati. Theraplay® foloseste limbajul emisferei cerebrale drepte prin contact vizual, atingere, miscare, ritm si interactiune jucausa, ducand la crearea unor noi paternuri in creier.

6. Multisenzorial: Ingrijirea atenta si plina de viata a bebelusului ofera stimuluare senzoriala tuturor simturilor sale. De aceea, punem accent pe interactiunea fizica activa cu copilul pentru a stimula raspunsuri vestibulare si proprioreceptive, precum si pe atingerea calma si experientele senzoriale linistitoare pentru a crea sentimentul de "a fi ingrijit" si imaginea pozitiva a corpului.

7. Jucaus: Bucuria impartasita in jocurile interactive creeaza o legatura emotionala puternica. Activitatile distractive si incantatoare Theraplay® promoveaza stimularea optima.

Cercul din mijloc: DIMENSIUNILE THERAPLAY®

In Theraplay® , distingem patru dimensiuni de baza ale parentingului sanatos: Structura, Implicare, Grija si Provocare. Le folosim pentru a planui interventii bazate pe nevoile specifice ale parintilor si copilului.

1. Structura: Cand ne focusam pe structura oferim un sentiment de siguranta, organizare si reglare parintilor si copilului. Acordam atentie nevoii copilului de ghidare, de reglare a experientei sale, de a avea un adult pe care sa conteze, care sa stabileasca limite si sa-i furnizeze un model de comportament adecvat. Pentru aceasta, activitatile Theraplay promoveaza folosirea semnalelor de incepere si finalizare a jocurilor intr-o maniera clara si amuzanta in acelasi timp. Mesajul pe care il primeste copilul este: "Exista cineva mai mare si mai intelept care are grija de tine, deci relaxeaza-te. Esti in siguranta cu mine."

2. Implicare: Activitatile bazate pe implicare duc la conectare, la stimulare optima si bucurie comuna. Ca urmare a interactiunii jucause si sensibile, copilul dobandeste o noua perspectiva a propriului corp si a modalitatii de a interactiona cu ceilalti. Pentru aceasta, ne adaptam nivelului de stimulare si emotie a copilului. Bucuria impartasita este o forta puternica in a schimba modelele interne negative de lucru in unele pozitive. Oferindu-i momente de atentie si dragoste exclusiva copilului, mesajele pe care i le transmite parintele sunt: "Nu esti singur. Imi place sa fiu cu tine. Acum tot ce vreau este doar sa fiu aici cu tine. Este distractiv sa fim impreuna."

3. Grija: Activitatile aferente acestei dimensiuni il ajuta pe copil sa se calmeze si sa se linisteasca, oferind raspunsuri empatice pentru nevoia lui de confort si reasigurare. Atingerea este un ingredient esential in cele mai multe experiente hranitoare. Din aceasta categorie fac parte activitati ca leganat, dat de mancare, mangaiat, tinut in brate, masaj, toate ajutandu-l pe copil sa inteleaga ca este iubibil si ca se poate baza pe celalalt sa aiba grija de el - " Esti in stare sa ai grija de mine. Pot conta pe tine."

4. Provocarea: Activitatile bazate pe provocare conduc la sentimente de competenta, incredere in sine si maiestrie, sprijinand impulsul copilului de a merge mai departe, de a-si asuma riscuri adecvate, de a invata lucruri noi in acelasi timp si oferindu-i suport pentru ca el sa aiba succes. Activitatile sunt alese cu grija, in concordanta cu nivelul de dezvoltare a copilului si a abilitatilor sale de a reusi: "Wow, uite ce poti face! Uita-te la tine! Ai reusit! Ai facut o treaba buna! Poti sa o faci. Vei reusi."

Cercul exterior: SCOPURILE THERAPLAY® :

1. Interactiunile noastre jucause, bazate pe conectare, aici si acum creeaza modele interne de lucru pozitive pentru parinti si copil.

2. Focusarea noastra pe co-reglarea afectelor duce la capacitatea de autoreglare a parintilor si copilului.

3. Interactiunea jucausa ghidata de adult ofera baza pentru abilitati sociale pozitive.

4. Abordarea noastra receptiva, armonioasa si empatica creeaza un atasament securizant mama - copil.

5. Relatia sigura si sanatoasa parinte - copil duce la sanatate mintala pe parcursul vietii.

MIM - Marschak Interaction Method

MIM este o tehnica bine structurata de evaluare a relatiei parinti-copil din prisma celor patru dimensiuni Theraplay: Structura, Implicare, Grija si Provocare.

Cu privire la parinte, cu ajutorul MIM evaluam capacitatea lui de A STRUCTURA - a seta limite si a oferi directii, A (se) IMPLICA - a se conecta si acorda la starile si reactiile copilului, A AVEA GRIJA - a-i oferi atentie, a-l linisti pe copil, A PROVOCA - a sustine si a incuraja eforturile copilului de a avea succes.

Cu privire la copil, cu ajutorul MIM evaluam capacitatea lui de A STRUCTURA - a accepta limite, comenzi si directii, A (se) IMPLICA - a raspunde si a accepta incercarile parintelui de a se acorda, conecta le el, A AVEA GRIJA - a accepta atentia, linistirea, ingrijirea data de parinte, A PROVOCA - a participa la activitati care sustin si incurajeaza eforturile sale de a se dezvolta.

Aceleasi patru dimensiuni sunt evaluate la nivelul relatiei copilului cu fiecare dintre parintii sai, ceea ce permite ca ulterior, interventia psihoterapeutica sa fie adaptata nevoilor reale si punctuale ale celor doi implicati.

MIM - ca instrument de evaluare a relatiei dintre doua persoane, este personalizat dupa criteriul varstei existand:

 • Prenatal MIM,
 • Infant MIM (pentru bebelusi),
 • MIM pentru prescolari,
 • MIM pentru adolescenti
 • Marital MIM
!) Ultimele doua tipuri MIM sunt insa, in stadiu de draft in acest moment.

Evaluarea relatiei parinte - copil cu MIM permite evidentierea problemelor si a punctelor forte ale copilului, adultului si ale relatiei lor, identificarea si planificarea unei strategii prin care familiile sa fie ajutate pentru imbunatatirea relatiilor.

Administrarea MIM este complexa necesitand parcurgerea mai multor etape:

1. Interviu cu parintii - anamenza care include si completarea unui chestionar privind comportamentul copilului (Child Behavior Checklist). Parintii si terapeutul discuta despre dezvoltarea si comportamentul copilului. Durata: 1h - 1h30min.

2. Indeplinirea pe rand, de catre fiecare parinte si copil a unor sarcini - activitati prestabilite, standardizate, particularizate in functie de varsta copilului, fiecare sarcina acoperind una sau mai multe din cele patru dimensiuni Theraplay evaluate. Durata: 30-60 min. Ex.: Pentru Prenatal MIM: Vorbeste si joaca-te cu copilul (pentru Implicare) sau Invata-l ceva pe copil (pentru Provocare) sau Canta-i copilului (pentru Grija). Pentru MIM pentru prescolari/ scolari: Adultul deseneaza rapid o imagine si il incurajeaza pe copil sa deseneze o imagine la fel ca el. (pentru Structura si Provocare), Adultul ii povesteste copilului despre cum era ca bebelus (pentru Grija), sa joace un joc familiar amandurora (pentru Implicare etc.)

3. Psihoterapeutul vizualizeaza inregistrarea video MIM si analizeaza aspectele verbale si nonverbale ale interactiunii parinte - copil, aspecte pe care fundamenteaza ipoteze de lucru.

4. Feedback-ul oferit de catre terapeut parintilor implica prezentarea unor secvente din iunregistrarea video impreuna cu observatiile sale privind aspecte pozitive si cele care necesita imbunatatiri ale parintilor, copilului si relatiei lor, intrebari suplimentare adresate parintilor. Durata: 1h - 1h:30min.

5. Elaborarea raportului scris (rezumat si recomandari).

La finalul acestui proces de evaluare a relatiei parinte - copil, parintii vor sti exact unde trebuie sa intervina pentru optimizarea relatiei cu copilul.

Indicatorii care arata ca relatia parinte - copil are nevoie de ajutor sunt foarte clari si corespund fiecarei dimensiuni:

1. Structura: Parintele poate fi inapt sa seteze limite, poate fi in rol de profesor (pedant, rigid, urmarind doar achzitiile si reusitele copilului) sau in rol de copil, isi poate directiona autoritatea inspre acesta, in timp ce copilul poate fi sfidator si insistent in a face lucrurile doar cum vrea el nebagandu-l in seama pe parinte.

2. Implicare: Parintele poate fi distant, prea serios, orientat exclusiv pe sarcina, inapt in a-l implica pe copil in activitati, neatent la starea emotionala a copilului, isi poate proiecta sentimentele asupra lui sau il poate tachina. Copilul poate fi prea serios, inapt sa participe la activitati, il poate ignora sau respinge pe parinte, evitand sa-l lase sa se apropie prea mult de el.

3. Grija: Parintele il poate infantiliza pe copil, transforma activitatile de ingrijire in activitati de predare-invatare, ii poate solicita copilului sa aiba grija de el, nu isi da seama cand acesta este tensionat sau stresat, nu il pregateste pentru separare. Copilul poate fi timid, neajutorat, fricos, distant, poate respinge ingrijirile parintilor, este incapabil sa-i lase pe parinti sa plece sau dimpotriva, se paote comporta ca si cand ei nu ar fi acolo.

4. Provocarea: Parintele poate avea asteptari prea mari sau prea joase, poate evita sa-l implice pe copil in activitati provocatoare, poate fi prea competitiv sau sa nu fie la curent cu eforturile depuse de copil. Copilul poate, la randul sau, sa aiba asteptari prea mari de le el insusi sau/ si sa evite activitatile provocatoare. Deopotriva amandoi pot avea dificultati in a-si exprima bucuria reusitei.

Scurt istoric MIM:

 • 1958: Marianne Marschack dezvolta MIM la Yale Child Study Center
 • 1959 - 1960: Cercetari cu tati polonezi si italieni
 • 1964: Jernberg si Des Lauriers folosesc MIM pentru prima data in studii longitudinale
 • 1966: incep inregistrarile MIM copii - mame
 • 1967: Observarea familiilor din mediul rural - Japonia
 • 1979: Jernberg extinde folosirea MIM
 • 1990 - Prezent: Standardizarea scorurilor MIM
 • Stewart - James Madison University, VA
 • O'Connor & Ammen - Alliant University, CA
 • Finalizarea standardizarii

1. Evaluarea relatiei parinte-copil: Marschak Interaction Method (MIM)

Vrei sa stii cum te descurci ca parinte? Daca esti parinte (mama/ tata) suficient de bun pentru copilul tau? Cum ar fi sa ai sansa de a afla care sunt nevoille lui neimplinite? Sa cunosti care sunt punctele forte ale tale ca parinte, ale lui ca si copil si ale relatiei voastre? Dar cele care au nevoie de imbunatatiri? Sau de ce anume ai nevoie pentru a construi o relatie mai buna cu copilul?

In urma administrarii probelor MIM, specialistul analizeaza rezultatele pe care le poate structura intr-un tabel, pe marginea caruia fundamenteaza elaborarea feedback-ului si raportului scris transmis parintilor.

2. Workshopuri de parenting bazate pe principiile Theraplay®

3. Psihoterapia copilului, cuplului si familiei - Theraplay®

Protocolul tipic Theraplay® impune o structura clara si bine determinata.

Prima sedinta consta intr-o discutie ampla si detaliata sub forma unui interviu in care vom afla cat mai multe informatii despre copil, dvs, relatiile intrafamiliale etc. De preferat este ca la aceasta sedinta sa participe ambii parinti. Ulterior, va vom solicita sa desfasurati impreuna cu copilul o serie de sarcini/ activitati simple, ca de exemplu sa va jucati cu doua animale de jucarie. Acestea sunt parte din procesul de evaluare Marschak Interaction Method (MIM), care este inregistrat video (desigur numai cu acordul dvs). Specialistul MIM si Theraplay® va analiza secventele inregistrate in raport cu dimensiunile evaluate, pregatind etapa urmatoare, cea in care va veti intalni si veti discuta despre interactiunea dintre dvs si copil, precum si despre recomandarile privind imbunatatirea relatiei si nu numai. In cea de-a patra sedinta, specialistul va va demonstra cum se defasoara activitatile Theraplay®, pentru a va familiariza cu modul de lucru si interactiune jucausa. Activitatile Theraplay® se bazeaza pe joc si amuzament, si se bazeaza pe nevoile copilului pentru structura, implicare, grija si provocare, cele patru dimensiuni Theraplay®. Apoi, procesul Theraplay incepe cu copilul dvs. Dupa fiecare trei sedinte, in care veti participa si dvs si copilul, va veti intalni cu specialistul (fara copil) pentru a discuta progresele si obiectivele, dar si pentru a va oferi suport pentru desfasurarea activitatilor de acasa. De regula, numarul total al sedintelor este intre 19 si 28, cu inca patru sedinte de followe-up pe parcursul unui an.

Articole de alaptat

Happy Together

Alapteaza. Oriunde. Oricand. Oricat.

Articole pentru alaptat relaxat in public.
Showroom Happy Together se afla in incinta Motherhood Center.
Info & detalii: office@motherhood.ro

Meniu rapid Cursuri Data cursului Servicii Contact
Acasa Despre noi Servicii Articole Noutati Parteneri Contact Curs de puericultura Curs de stimulare senzoriala Curs LAMAZE Curs de "Prim ajutor" Aquababy Atelier masajul bebelusului Atasament prenatal Curs alaptare STOP JOC! Atelier diversificare a alimentatiei Gimnastica bebelusuluiGimnastica prenatala Gimnastica postnatala Dance class Psihologie pre / postnatala Masaj pre / postnatal Theraplay® Cabinet individual de psihologie
Adresa: Aleea Solca nr. 8
Telefoane:
0721 608 096
Email:
office@motherhood.ro
 
Urmariti Motherhood pe Facebook motherhood center
Toate drepturile rezervate
www.motherhood.ro
 Yuzum Web Design 2011