Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Acasa Servicii Noutati Newsletter Parteneri Contact

Atasament prenatal: Puterea dragostei in sarcina

 
 
 
Lector:
Psiholog Camelia Chetu
Psih. Camelia Chetu

In ultimii ani, cercetatorii preocupati de viata intrauterina si de legatura care se construieste intre gravida si fat, au dezvoltat o serie complexa de tehnici extrem de eficiente pentru a te ajuta pe tine sa comunici cu copilul tau aflat in burtica. La fel cum, inainte de a se naste, ii faceti loc bebelusului in casa voastra, fie ca este o camera sau doar un coltisor, tot asa sau si mai important decat asta este sa ii faceti loc in mintea si inima voastra.

Cand ii canti, il masezi, dansezi cu el, ii transmiti practic cat de mult il iubesti si doresti in viata ta. Cand ii vorbesti, visezi la el sau incerci sa il vizualizezi imaginandu-ti-l, intaresti ceea ce va leaga pe amandoi, facand ca sarcina sa fie si sa devina o experienta care iti bucura sufletul si te implineste.

De la o luna la alta de sarcina, dincolo de faptul ca fatul creste luand in greutate, organismul lui se dezvolta. Apar organe noi care incep sa functioneze din ce in ce mai bine astfel incat la nastere sa fie cat mai bine pregatit pentru ce il asteapta dincolo de universul intrauterin:

 • la 8 saptamani de la conceptie, papilele sale gustative incep sa se dezvolte, maturandu-se si functionand deplin pana in cea de-a 15-a saptamana de sarcina;
 • la 4 luni de sarcina, fatul poate percepe o lumina stralucitoare pusa pe abdomenul tau si daca este una intensa, el chiar isi va ridica mainile pentru a-si acopere ochii;
 • pe la 5 luni, reactioneaza la sunetele si zgomotele puternice acoperindu-si urechile cu manutele. Vezi de ce nu-i bine sa tipi, sa te enervezi sau sa ii lasi pe altii sa tipe la tine.
 • Dominik Purupura, cercetator in neurostiinte la New York Albert Einstein College, a evidentiat cu dovezi concrete si valide ca intre saptamanile 23 - 32 de sarcina, toate structurile creierului fatului necesare invatarii si constientizarii sunt deja formate. Cercetarile sale au fost fundamentate in plan practic si aplicativ prin studierea la microscop a creierelor unor bebelusi nascuti prematur in urma unor avorturi.

Asadar, este clar, relatia cu copilul tau nu incepe la nastere, ci inainte de aceasta. Atasamentul prenatal este prima relatie importanta dintre voi, relatie care influenteaza felul in care povestea dintre tine si copil se va desfasura mai ales, dupa nastere.

Puterea dragostei in sarcina: Atasament prenatal by Motherhood Center este un program de activitati, bine configurat si structurat avand la baza programul The Nine-Month Program (psih. Thomas Verny, fondatorul Asociatiei Americane de Psihologie Prenatale si Perinatale), tehnici din psihoterapia experientiala, Theraplay si Prenatal MIM (Marschak Interaction Method).

Activitatile, tehnicile si jocurile programului se apleaca indeosebi asupra aspectelor emotionale, de conectare si dezvoltare a relatiei dintre tine si fat. Activitatile sunt sincronizate cu dezvoltarea intrauterina a fatului ceea ce aduce un plus de eficienta, armonie si adaptare reciproca. Cand fatul incepe sa auda, cheia relatiei dintre tine si el va fi vocea ta. Cand isi va dezvolta simtul tactil, cheia va fi atingerea ta de la simpla mangaiere la jocuri de conectare. Cand vei simti ca aluneci intr-un hau stapanita de indoieli, frici, incertitudini, spaime, este momentul sa intri in contac t cu tine si sa le repolarizezi, transformandu-le in optimism si incredere in tine, in copil si relatia voastra. Scopul programului Puterea dragostei in sarcina: Atasament prenatal este intarirea relatiei dintre tine si fat, astfel incat sa faceti echipa buna in timpul sarcinii, la nastere si dupa nastere.


PROGRAM:

Program: Miercuri - 19:00 - 20:00

Structura: tehnici de relaxare, tehnici de respiratie, meditatie, metafora, duete prin joc, muzica si comunicare.

Desfasurare in grup

Cost: 30 lei/ pers.

Cercetarile de specialitate arata ca:

 • Atasamentul prenatal este influentat de factori situationali ca: suportul social (Koniak-Grffin, 1988; Wilson, 2000), sarcina multipla (Damato, 2004), folosirea ultrasunetelor/ ecografii pe timpul sarcinii (Boukydis, 2006), pirederi anterioare de sarcina (Armstrong & Hutti, 1998; Tsartsara & Hohnson, 2006); varsta mamei ( Berryman & Windridge, 1996), personalitatea mamei (Sjogren, 2004); imaginea corporala (Huang, Wang & Chen, 2004; Lai, Tan & Tse, 2006), depresia si anxietatea ( Hart & McMahon, 2006; Honjo, 2005).
 • Femeile care sunt pentru prima data mame tind sa aiba nivele mai inalte de atasament materno-fetal decat cele care sunt deja mame (Lorensen, Wilson & White, 2004; Mercer & Ferketich, 1995; Pascoe, Koktailo & Broekhuizen, 1995; Zimerman & Doan, 2003).
 • Atasamentul materno-fetal poate creste mai ales dupa ce gravidele simt miscarile fetilor in burtica (Heidrich & Cranley, 1989; Lerum, Major, LoBiondo-Wood, 1989; Mikhail, 1991).
 • Felul in care gravidele se ataseaza de fetii lor este influentat de popriul tip de atasament al lor (Mikulincer & Florian, 1999; Priel & Besser, 2000). Femeile care au avut un atasament sigur cu parintii lor, au avut nivele inalte de atasamentul cu fatul.
 • Femeile care au obtinut sarcina prin FIV nu manifesta diferente de nivel atasament prenatal comparativ cu cele care nu au istoric de infertilitate.
 • Aproximativ 25% din gravide nu manifesta nici un fel de atasament prenatal. Ulterior, acestea sunt mai putin atasate de bebe timp de 7 luni de la nastere. (Lumley 1972, 1977).
 • Calitatea atasamentului a fost asociata cu starea mintala perinatala a mamei. Un atasament slab si atitudinea negativa a mamei este asociata cu anxietatea postpartum (Blumberg, 1980, Gaffney 1989) si depresia (Condon, 1997, Lindgren 2001).
 • Doan & Zimerman au cercetat natura multidimensionala a atasamentului prenatal, identificand componente cognitive, emotionale si comportamentale aflate desigur, in interactiune unele cu altele.

Atasamentul prenatal poate fi descris tinand cont de trei aspecte:

 • 1. cand apare: pe la inceputul sarcinii, dupa ecografii sau simtirea de catre gravida a primelor miscari ale fatului; in ultimul trimestru sau nu in timpul sarcinii);
 • 2. nivel/ intesitate: scazut, mediu, inalt;
 • 3. forma de exprimare: emotionala (printr-o legatura empatica, afectiva cu fatul), cognitiva (gravida reprezentandu-si-l pe fat ca pe o persoana sau facand diferenta intre sine si fat), comportamentala (raspunzandu-i si interactionand cu fatul) sau prin practici sanatoase (alimentatie, somn, miscare, abtinerea de la consumul de alcool, tutun etc.).
Articole de alaptat

Happy Together

Alapteaza. Oriunde. Oricand. Oricat.

Articole pentru alaptat relaxat in public.
Showroom Happy Together se afla in incinta Motherhood Center.
Info & detalii: office@motherhood.ro

Meniu rapid Cursuri Data cursului Servicii Contact
Acasa Despre noi Servicii Articole Noutati Parteneri Contact Curs de puericultura Curs de stimulare senzoriala Curs LAMAZE Curs de "Prim ajutor" Aquababy Atelier masajul bebelusului Atasament prenatal Curs alaptare STOP JOC! Atelier diversificare a alimentatiei Gimnastica bebelusuluiGimnastica prenatala Gimnastica postnatala Dance class Psihologie pre / postnatala Masaj pre / postnatal Theraplay® Cabinet individual de psihologie
Adresa: Aleea Solca nr. 8
Telefoane:
0721 608 096
Email:
office@motherhood.ro
 
Urmariti Motherhood pe Facebook motherhood center
Toate drepturile rezervate
www.motherhood.ro
 Yuzum Web Design 2011